Strona 82 z 172 PierwszyPierwszy ... 32727374757677787980818283848586878889909192132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1711

Temat: jaki wahacz górny

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    A po co robić geometrie? Dwa razy zmieniałem wahacz i ani razu nie sprawdzali geometrii, nawet pytałem o to...
    U mnie po wymianie wahaczy z badziewnego TRW na oryginał od Litwinów okazało się, że zbieżność jest poza zakresem. Nie dużo, ale było poza. Ostatnio zbieżność ustawiana 2 lata temu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

mnoze napisali ze to TRW bo sworzen jest TRW

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Geometrie powinno się zrobić raz na jakiś czas, dokładnie nie pamiętam jaki okres (jeśli mnie pamięć nie myli to w innym aucie radzili mi raz na 2 lata), więc pewnie od samego użytkowania zmieniają się parametry, ale sama wymiana wahacza nic nie zmienia(przynajmniej tak mi mówiono). Owszem jeśli sobie ktoś życzy to nie zaszkodzi a będzie miał przy okazji sprawdzoną. Jak robiłem magiel to zmieniałem drążki, końcówki drążków i wtedy robili geometrie, gdy zmieniałem zawias, tzn wyciągali całą kolumnę to sprawdzali geometrię. Przy wymianie wahacza nic nie sprawdzali.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    ale sama wymiana wahacza nic nie zmienia(przynajmniej tak mi mówiono)
    Gdyby zmieniać wahacz na dokładnie taki sam, produkowany z tego samego odlewu, z takimi samymi tulejami – to tak, masz rację. Ale jeśli stosujesz zamiennik, który ma inne tuleje, sworznie, to może okazać się, że nie wszystko ma idealnie te same wymiary co oryginał. Miałem tak kiedyś w poprzednim aucie. Po wymianie wahacza na jakiś tani zamiennik okazało się, że auto kompletnie straciło geometrię. Niestety mamy coraz niższą jakość części zamiennych, nie wszystko produkowane jest według specyfikacji i stąd sprawdzenie zbieżności jest zasadne.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Jakaś logika w tym jest co napisałeś ale żeby aż tak się różniły wahacze między sobą wymiarami...no nie wiem, nie chcę się kłócić. Może być ewentualnie tak, że zakładając wahacz słabej jakości,który szybciej straci sztywność, pojawią się luzy i mogą mieć wpływ na resztę elementów zmieniając geometrię.
    Wam tak doradzano w serwisach czy tak od siebie to sprawdzaliście?

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Co do sprawdzenia zbieżności to tak doradził mi kolega mechanik, który głównie zajmuje się zawieszeniami w serwisie, w którym pracuje. Wcześniej ustawiał mi zbieżność 3.5 roku temu i niedawno po wymianie górnego wahacza trzeba było minimalnie przód poprawić. Może wynikało to z kilometrów może z nowego wahacza ale fakt jest, że zbieżność trzeba było ustawić.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

To, że nie zaszkodzi to oczywiste, drogie to nie jest, to warto sprawdzić. Tylko mi właśnie chodzi o to czy jest to absolutnie konieczne po wymianie wahacza.
    Dlatego zadałem takie pytanie (trochę z taką pewnością, że nie trzeba), no ale w końcu takie mam informacje od dwóch niezależnych mechaników a teraz to nie wiem jak to jest naprawdę. Drugi to szef serwisu fiata, alfy pod krakowem i sam śmiga 159, myślę że specjalnie by sobie nie okrajał zysków i w temacie tych samochodów nie jest nowicjuszem no ale wkradło się to ale
    Jak ktoś ma potwierdzone informacje to chętnie przeczytam jak to u Was było.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Dobra... hurtownia po zaledwie 2,5 miesiąca postanowiła oddać mi pieniądze za wadliwego górnego prawego Lemforder'a... wraz z kosztem montażu.

To w takim razie co teraz kupić? Ori u Litwinów, czy jest coś sensownego w Polsce?
    Chodzi o przedliftowy wahacz do 2.4 (z grubszym sworzniem podobno).

Gepard... może Ty coś...?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    ....

Gepard... może Ty coś...?
    Bardzo bym chciał Ci pomóc sprawdzonym rozwiązaniem ale takiego pewniaka aktualnie nie mam (oczywiście poza oryginałem)
    Myślę że w zamiennikach trzeba poczekać aż producenci uporają sie z technologią.
    Przy obecnej skali reklamacji może to nastąpić stosunkowo szybko

Vema na przykład zadeklarowała że po fali reklamacji wraca do tulejek stosowanych poprzednio.
    (dodam że oprócz chyba dwóch reklamacji Klientów "z zewnątrz"
    Vema poszła na nasz warsztat z 10 razy i nic się nie działo)

Jeśli któryś z kolegów zakładał ostatnio ten produkt (poprawiony) może się wypowie (?)

Podobna prośba do osób kóre założyły SRL-a.

Arek ... może Ty coś ?
    Ostatnio edytowane przez Gepard ; 26-11-2014 o 23:13
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie

Cytat Napisał Gepard Zobacz post
    Myślę że w zamiennikach trzeba poczekać aż producenci uporają sie z technologią.
    Przy obecnej skali reklamacji może to nastąpić stosunkowo szybko
    nasuwają mi się dwa pytania:
    1. jakaż jest to technologia, że najwięksi producenci części nie mogą się z tym uporać po 8 latach od rozpoczęcia produkcji ?
    2. co można rozumieć przez "obecną skalę reklamacji" ?