Witam!
Korzystam z tego forum już od dłuższego czasu jako niezarejestrowany. Zawsze było mi bardzo pomocne i zawsze znajdowałem rozwiązanie, gdy miałem jakiś problem z Alfą. Ale teraz, po przewertowaniu podobnych tematów niestety nie znalazłem odpowiedzi, wiec postanowiłem utworzyć temat.
Jak jeszcze jesteśmy na wstępie to się przedstawie. Nazywam się Jan, a problem dotyczy mojej (notabene już trzeciej) Alfy Romeo 166, rocznik 2003 (po lifcie), 3.0 v6 automat + gaz... Postaram się najpełniej opisać sytuacje. Ale do rzeczy.
Głównym problemem jest prawie całkowity brak prądu, po i przed przekręceniem stacyjki, ale jak jeszcze mocniej przekręce kluczyk to rozrusznik chodzi (oczywiście nie odpala), taka ciekawostka. Stacyjka nie jest uszkodzona, przekaźnik działa, bezpieczniki sprawdzone, akumulator też sprawny, brak niefabrycznych rozwiązań typu jakiś dokładany alarm, wiązka kabli na pierwszy rzut oka też ok.
Jakie są objawy(przed i po przekręceniu stacyjki): ICS nie działa (czarny ekran),kontrolki przy liczniku zgaszone, nawiew nie działa, światła postojowe, pozycyjne, mijania, drogowe nie działają, awaryjne nie działają, nie można podłaczyć się do komputera (brak zasilania), wycieraczki nie działaja.
Działa natomiast rozrusznik, centralny zamek, klakson, fotel elektryczny, lampki w środku i bagażniku i przez chwilę szyby jak się otworzy i zamknie z pilota ale tylko przy zamkniętych drzwiach, po ich otwarciu szyby stoją dęba.
Kolejną ciekawostką jest to, ze gdy w momencie zamykania drzwi z kluczyka, szybko przekręcę stacyjkę to wszystkie funkcje życiowe wracają w rytm mrygających kierunkowskazów (Takie dwa, trzy impulsy i wszystko gaśnie)
Nie mam pomysłu o co może chodzić :/ a stało się to podczas jazdy. Nagle "duup", odbiorniki pogasły, wskazówki w liczniku się zatrzymały. A wcześniej wszystko poprawnie działało... Może istotny będzie fakt, że dosłownie z 15-20 minut wcześniej odpalałem z kabli samochód kolegi, i może jakieś spięcie poszło, ale to by mi natychmiast zgasł. Nie wiem.
Serdecznie prosze o poradę bardziej doświadczonych kolegów.