Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [147] Błędy P1177 i P1178 Wysokie Spalanie I Problemy na Benzynie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI 140CV

Post [147] Błędy P1177 i P1178 Wysokie Spalanie I Problemy na Benzynie.

Witam od nie dawna posiadam Alfę Romeo 147 1.6 120KM z LPG i niedawno wyskoczyła mi kontrolka CHECK ENGINE z komunikatem MCSF
    (Motor Control System Failure) i po podłączeniu pod komputer wyskoczyły mi właśnie te błędy P1177 i P1178 dam fotkę na dole:

--

--
    (na ten trzeci błąd nie zwracajcie uwagi)

Wiem że zawsze chcecie jak najwięcej informacji także postaram się napisać wszystko co mi przyjdzie do głowy.
    Chcę napisać że samochód posiadam od nie dawna i od początku nie chodził zbyt dobrze ale jakiś większych wad nie zauważyłem.
    Także od czasu pojawienia się kontrolki awarii:

-Samochód na biegu jałowym na benzynie (na LPG tego nie ma) dusi się i dławi podczas szybkiego dodawania gazu, a podczas spokojnego wciskania pedału przyśpieszenia wskazówka dochodzi do czerwonego pola. Podczas szybkiego dodawania gazu strzela z wydechu i z pod maski (sporadycznie)

-Pali dużo więcej benzyny jaki i LPG, głównie jeżdżę na Gazie i w mieście pali 15/16L podczas spokojnej jazdy.

-Czasami gdy jest zimno nie chce zapalić za pierwszym razem i odpala dopiero za drugim, i podczas ruszania
    potrafi zgasnąć i mocno szarpać samochodem (na ciepłym silniku tego nie zauważyłem)

-Spadek mocy słabsze przyśpieszenie i ogólny zamuł samochodu.

Tyle na szybko, chciałbym was prosić o pomoc w diagnozowaniu błędów i naprawie samochodu.
    Mam do dyspozycji własny kabel diagnostyczny z programem FiatECUScan także jak ktoś by chciał jakieś dane albo jakieś testy to mogę wszystko zrobić.
    Proszę o zainteresowanie i pomoc.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	błedy alfa.jpg
Wyświetleń:	479
Rozmiar:	76.8 KB
ID:	161410  

Użytkownik Świeżak Avatar aveon
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Alfa 147jtd 140

Domyślnie

Posprawdzaj sondę lambda z tego co mi się wydaje to błąd sondy spraw dz czy pracuje gdy jest uszkodzona samochód więcej pali bo jest inne dawkowanie paliwa choć niewiem czy ma to związek z lpg , przepływomierz odepnij i zobacz czy jest różnica

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 16V 120KM

Domyślnie

Również mam wersje 120 KM z LPG i u mnie takie objawy i błędy występowały przy niedziałającym przepływomierzu, oraz ostatnio przy lambdzie, ale przy lambdzie miałem wyszczególniony błąd, że chodzi właśnie o nią, a przy przepływomierzu tylko niewłaściwą mieszankę tak jak u Ciebie. Sądzę, że to jest winowajca.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- a kiedy był robiony rozrząd ?
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto

Domyślnie

Więc jeśli chodzi o te wykresy tych sond to od razu mówię że nie znam się zbytnio na tym i nie wiem jak sprawdzić w jakim są stanie więc zrobiłem screeny,
    powiedzcie jak jest z tymi sondami, jeżeli coś więcej chcecie to piszcie na dole daję fotki:

--

--
    (na tej ostatniej w ogóle nie wyświetla napięcia, nie wiem czy to dobrze czy źle, poza tym na 2 pierwszych napięcia się wahają a na trzeciej jest w miarę stałe)
    jak widać

--

--

--

--
    (na 2 ostatnich, na 1 jest bez dodawania gazu a na 2 z wciśniętym gazem)

Dodano po 13 minutes:

Tak więc to są wykresy tych sond mam nadzieję że to wystarczy i sondy są w porządku

@aveon Tak więc zrobiłem tak jak mówiłeś i odpiąłem tą przepływkę i rzeczywiście jest trochę lepiej, nie dusi i nie dławi się już tak przy dodawaniu gazu ,myślisz że to może być problem?

@bubu321 wiesz co niestety nie wiem kiedy był robiony (ja głupi nie zapytałem, a nigdzie nie mam zapisane) ale chyba dawno nie,
    bo słychać uszkodzony wariator,a możesz mi powiedzieć co może mieć wspólnego rozrząd z tymi błędami i objawami?

ps. sorki ale nie wiem jak wklejać mniejsze te obrazki.
    Ostatnio edytowane przez damian3030 ; 26-03-2015 o 21:55 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak Avatar aveon
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Alfa 147jtd 140

Domyślnie

Na pewno jak masz uszkodzononego wariata to on też powoduje pogorszenie osiągów i pracę silnika i nie ryzykowalbym jazdy na rozrzadzie skoro nie wiesz kiedy był zmieniany co do sond to nie pamiętam zakresu pracy ale jak wogole nie pracuje któraś to chyba wskazuje na uszkodzenie z tego co pamiętam to zakres pracy waha się od 0.1v do 0.7v Ale mogę się mylić a przepływomierz najlepiej jak byś podmienil od kogoś jak jest taka opcja i sprawdził jak auto się zachowuje

Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto

Domyślnie

Czyli jak na tej ostatniej sondzie w ogóle nie ma napięcia to jest uszkodzona ? mógłby się jeszcze ktoś wypowiedzieć w sprawie tych sond ? bo chcę mieć pewność
    czy jest jedna uszkodzona czy są sprawne, jeśli chodzi o ten przepływomierz no to niestety nie mam chyba takiej możliwości żeby podłączyć, chyba że jest ktoś z okolic między Łodzią a Warszawą w miarę blisko miejscowości Rawa Mazowiecka (mogę podjechać nie ma problemu) i ewentualnie można by taki myk z tą zamianą przepływki zrobić. Także jak ktoś kto się w miare zna by jeszcze się mógł wypowiedzieć w sprawie tych sond było by fajnie.

A i chciałem się jeszcze zapytać czy się nie da jakoś w tym fes'ie jakoś sprawdzić tej przepływki, gdyż nie mogę ogarnąć jak się połączyć do alfy przez te alfadiagi i inne.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał damian3030 Zobacz post
    A i chciałem się jeszcze zapytać czy się nie da jakoś w tym fes'ie jakoś sprawdzić tej przepływki, gdyż nie mogę ogarnąć jak się połączyć do alfy przez te alfadiagi i inne.
    Podpinasz się fesem Odczyt parametrów w czasie rzeczywistym ustawiasz parametry: masa powietrza oczekiwana, masa mierzona i obr. silnika i robisz przejazd zaczynając od 4-ego biegu obr od 1600 pedal w podłogę do czerwonego pola zapisując odczyty, obie linie wykresu powinny się mniej więcej pokrywać.

Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    Podpinasz się fesem Odczyt parametrów w czasie rzeczywistym ustawiasz parametry: masa powietrza oczekiwana, masa mierzona i obr. silnika i robisz przejazd zaczynając od 4-ego biegu obr od 1600 pedal w podłogę do czerwonego pola zapisując odczyty, obie linie wykresu powinny się mniej więcej pokrywać.
    Wiesz co, wszystko fajnie ale ja w fes'ie nie mam takich opcji, nie wiesz może dlaczego? Na dole dam wszystkie dostępne opcje:

--

--

--

--

Nie wiesz dlaczego nie mam takich opcji? Może wiesz co zrobić żebym mógł zrobić to o czym pisałeś? A znasz się trochę na sondach,
    nie wiesz jak z tymi sondami u mnie?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pusta tabelka 1 alfa.jpg
Wyświetleń:	372
Rozmiar:	104.2 KB
ID:	161558   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pusta tabelka 2 alfa.jpg
Wyświetleń:	386
Rozmiar:	102.3 KB
ID:	161559   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pusta tabelka 3 alfa.jpg
Wyświetleń:	377
Rozmiar:	99.9 KB
ID:	161560  

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

ZZ sondami ci nie pomogę, a jeśli chodzi o fes to w zakładce parametry zaznaczasz to o czym pisałem wcześniej i przechodzisz do zakładki wykresy, robisz wykres zapisujesz i wrzucasz na forum dostaniesz odpowiedź co i jak.
    Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 27-03-2015 o 21:07