Mówisz o tym metalowym? dziwne , który rok autka masz? ile dałeś za tck120?
Mówisz o tym metalowym? dziwne , który rok autka masz? ile dałeś za tck120?
Za zestaw po rabatach ok 450 zł , TCK5 to koszt ok 600 zł. Oczywisci po rabatach. Co do ślizgu chodzi o ten ktory jest bezpośrednio pod pokrywa zaworów , tak jest metalowy. Rocznik 2006 AR Brera przebieg 104 tys.
Różnica była w rozstawie otworów na śruby oraz w wysokosci
Dzisiaj wyjechałem od mechanika, do zestawu TCK120 musiałam dokupić uszczelkę pod pokrywę zaworów. Wcześniej wyminą oleju. Błąd P))16 znikł, Autko zrobiło troszkę więcej dynamiczne niż było przed. Zestaw 490zł uszczelka 117zł.
Autko zrobione i śmiga ,Resztę podzespołów w silniku oki. Cała filozofia z rozrządem do 2.2 JTS.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Potwierdzam górny ślizg metalowy nie pasuje,po oględzinach stwierdziliśmy ze stary jest mało co wytarty, autko ma 83tys km wiec został założony stary ślizg metalowy.Na przyszłość taki ślizg oryginał w Alfie czy w Fiacie kosztuje 55zł można zainwestować i dokupić jeszcze uszczelkę pod pokrywę,A tez można napisać do producenta o pomyłce.
Tak z perspektywy to frustrujące jest to, że wiele osób się udziela w temacie rozrządu do 2,2JTS ale właściwie dopiero na własnym przypadku wiem co nie pasuje z zestawu. Chyba że czegoś nie doczytałem, ale przed zakupem pytałem się kilka razy.
Poza tym jak bym wiedział to pewnie ten ślizg bym też kupił wcześniej. Nie mniej przyjechałem już ok 2,5 tys. km wszystko ok.
[QUOTE=songokudj;1618152]Tak z perspektywy to frustrujące jest to, że wiele osób się udziela w temacie rozrządu do 2,2JTS ale właściwie dopiero na własnym przypadku wiem co nie pasuje z zestawu.
Jak nie zrobi rozrządu na własnym samochodzie to nie wie co pasuje a co nie pasuje- nie rozumiem Twojego stwierdzenia.Jeżeli czegoś nie wiem to nie pisze a nie polemizuje.
Lord to zobacz ile osób wypowiada sie na forum w tym temacie i juz robiło rozrzad . Większość właśnie na zestawach FAI i chyba poza jednym postem nic nie napisała ze cos nie pasuje. Choć zazwyczaj wynikało to z faktu ze wstawiali do mechaniora odbierali i nara. Poza tym skoro ktoś zadaje pytania i potem rozwiązuje proble mógłby napisać co i jak. Bo problemów jest masa ale rozwiązań jak na lekarstwo.
Mechanicy mogli się nie przyznać i montować stare ślizgi.
Dobrze wiedzieć :-)
Mechanicy mogli się nie przyznać i montować stare ślizgi.
Dobrze wiedzieć :-)
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Rozmawiałem na temat rozrządu z mechanikiem który który mi to robił a on pracuje tam gdzie pracuje i dużo tego robii i na 99% przypadków to rozciągnięty łańcuch.Dlatego jak tylko pojawia się w/w błędy zaraz jechać i robić sam łańcuch + napinacz, podstawowy rozrząd.Bo jak się jeździ długo na rozciągniętym łańcuchu to potem koła+ wariatory drugi łańcuch i wtedy mogą się zrobić spore koszta.A można się do tego przygotować i zrobić to na oryginalnych częściach w granicach 500zł, Łańcuch +napinacze kupić w stanach a ślizgi u nas w kraju i bedzie na częściach oryginalnych GM. Takze dla tych których czeka rozrząd to pomału sobie kupować ze stanów jedna paczka zera cła
I cieszyć sie jazdą idzie lato