Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 891011121314151617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 193

Temat: Szuranie podczas jazdy

Użytkownik Świeżak Avatar Miłek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    159 2.2 JTS

Domyślnie

Witam

Mam podobną przypadłość. Skrzynia w średnim stanie, z 2 na 3 średnio wbija bieg, słychać dziwny rzeczy.
    Oprócz tego na 2, 3 i 4 od 2 tyś obrotów do 2,3 tyś słychać charakterystyczne chrobotanie/szuranie. Za każdym razem, codziennie. Bez różnicy czy zimny czy ciepły silnik. Dodatkowo strasznie słychać jak załącza się skrzynia przy puszczaniu sprzęgła i dodania gazu na 1, czasami na 2.

Znajac moje szczęście to padło wszystko co możliwe w niej. Jakieś sugestie? Jak to będzie wyglądać cenowo? Wieszać się już czy jeszcze poczekać?

@mogę nagrać filmik z opisanych wyżej przypadłości.

Użytkownik Świeżak Avatar MarekNeo
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW Distinctive Q-Tronic

Domyślnie

U Ciebie to pewnie dwumas.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    159 2.2 JTS

Domyślnie

Nie wiedziałem, że mam dwumas...
    Faktycznie tak to brzmi.

BTW: uszkodzony dwumas ma wpływ na wbijanie biegów? Czy po prostu oprócz dwumasu mogę mieć rozsypane synchronizatory albo cokolwiek?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Możesz wymienić olej w skrzyni (uzupełnić do poziomiu ok 2.7 litra - więcej niż nakazuje instrukcja Alfa Romeo, ale tyle ile nakazują specjaliści). To może pomóc na haczenie. Dodatkowo możesz też spróbować wyregulować cięgna (daj maila na PW to prześlę Ci instrukcję).

Dwumas jest odpowiedzialny za szarpanie po zmianie biegów, przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Jaki masz przebieg?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Możesz wymienić olej w skrzyni (uzupełnić do poziomiu ok 2.7 litra - więcej niż nakazuje instrukcja Alfa Romeo, ale tyle ile nakazują specjaliści). To może pomóc na haczenie. Dodatkowo możesz też spróbować wyregulować cięgna (daj maila na PW to prześlę Ci instrukcję).

Dwumas jest odpowiedzialny za szarpanie po zmianie biegów, przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Jaki masz przebieg?
    Wysłałem maila na PW.

Przebieg 136tyś. Jaki olej warto lać? To dzisiaj spróbuję kupić. Zdam relację jak się uda. Nie uśmiecha mi się wymiana dwumasu, sprzęgła, pewnie synchronizatorów itd.

Niepokoi mnie ten dźwięk przy około 2 tyś obrotów. Pojawia się tylko przy lekkim dodawaniu gazu w tym zakresie obrotów.
    Ostatnio edytowane przez Miłek ; 28-10-2015 o 09:49

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Za każdym razem lałem Tutelę Car Matryx 75W85 (do kupienia w każdym ASO Fiat/Alfa). Ale można też dobrać odpowiednik np. Fuchs.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    159 2.2 JTS

Domyślnie

Chłopy dziwna sprawa. Przestało szurać bez żadnych ingerencji.
    Haczy nadal 3. Profilaktycznie wymienię olej i wyreguluję linki (czy coś).

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

w mojej alfie jest identyczny dzwiek i objawy te same. To chyba juz jakas pandemia. Czy udalo sie znalezc na te dolegliwosc jakas szczepionke?

Cytat Napisał Qbek Zobacz post
    Witam
    Trochę odkopie i podepnę się pod temat.
    Jestem od niedawna posiadaczem Alfy 159. Generalnie jestem z auta bardzo zadowolony, wszystko jest z samochodem w porządku poza jedną dziwną przypadłością. Objawy w miarę podobne do tych wyżej, a mianowicie chodzi o szuranie/ocieranie w czasie jazdy. Zjawisko to występuje gdy:
    -Silnik jest zimny, wskazówka temperatury jest na pozycji lekko powyżej 50 stopni, dźwięki zaczynają dochodzić po przejechaniu ok. 1-2km od odpalenia i to ocieranie słychać zazwyczaj tylko kilkaset metrów- później jest cisza.
    -Tuż po odpaleniu i gdy silnik się nagrzeje objawy te nie występują.
    -Tarcie słychać zarówno przy przyspieszaniu jak i jeździe ze stałą prędkością. Na wciśniętym sprzęgle na biegu również słychać. Natomiast dźwięki ustają kiedy wrzucę na luz.
    Udało mi się nagrać film który to przedstawia:
    https://www.youtube.com/watch?v=qXeRqGppugk
    Słyszalne właściwie od samego początku do ok. 24 sekundy. Generalnie dźwięk podobny jakby na przykład osłona silnika o asfalt tarła ale na oko wszystko trzyma się kupy.
    Miał ktoś kiedyś coś takiego ?
    Pzdr

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 110kW sedan

Domyślnie

Teraz i ja się doczepie, podobne objawy, pokazały się przy niskich temeperaturach, raczej niskie biegi czyli 2,3,..szuranie chrobotanie itd...czasami słyszę wysprzęglanie skrzyni, czasami nie, czasami szura ale nie zawsze..dodam że raczej nie słyszałem tego dzwieku jak silnik się rozgrzał...bo po pracy jechałem do mechanika na diagnozę i jak na złość...Alfa nie "szura"...a rano znów chrobota...dodam że rano jak ją zapale na zimnie...pochodzi z minutę...dodam gazu na luzie...i jak wraca do standardowych obrotów coś "grzechocze" z lewej strony z ok skrzyni...wcisnę sprzęgło cisza...proszę Was o pomoc czy udało Wam się uporać z tym problemem....i co zrobić...bo wyciągając ogólny wniosek...to pasowałoby wymienic sprzęgło..olej...rozebrać skrzynie...wymienić łozyska itp.....a jakby nie patrzeć to jakieś 5000tyś ( może wyolbrzymiam)...dodam że tarcza docisk wysprzeglik robione 10tyś km temu...dwumas ponoć ok....ale teraz już sam nie wiem...aha prosiłbym o przesłanie instrukcji do regulacji cięgien w skrzyni...czasami haczyy

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

chlopaki a przy pierwszym rozruchu z rana przy temp.-15, - 20*C przy lekkim dodaniu gazu-obroty ok.900/1000 takie dziwne pukanie z lewej strony jakby od skrzyni-jakby cos sie krecilo i pyrkalo? Tylko i wylacznie w takim zakresie obrotow i do rozgrzania silnika...to jest to co ASO twierdzilo, ze TTTM?W tym roku to zauwazylem-kilka razy.Potem bez objawow do nastepnego pierwszego rozruchu przy duzym mrozie