Kolego sprawdź czy dźwięk ustaje po dodaniu gazu.Jeżeli tak to znaczy,że napinacz dopiero wtedy prawidłowo napina pasek i ten dźwięk już nie rezonuje-występuje to tłumaczyłoby zanik objawów na ciepłym silniku.W takim przypadku napinacz do wymiany.
Kolego sprawdź czy dźwięk ustaje po dodaniu gazu.Jeżeli tak to znaczy,że napinacz dopiero wtedy prawidłowo napina pasek i ten dźwięk już nie rezonuje-występuje to tłumaczyłoby zanik objawów na ciepłym silniku.W takim przypadku napinacz do wymiany.
Ostatnio edytowane przez Black&White ; 05-11-2015 o 20:37
napinacz czego,bo rozrzad wymieniany w lipcu w Niemczech w Adac serwis wszystko z Aso,i ten dzwięk ewidentnie z skrzyni słychać
Ostatnio edytowane przez jackblackxxx ; 05-11-2015 o 20:42 Powód: błąd
Oczywiście chodziło mi o napinacz paska wieloklinowego.Podążaj za tropem z forum forda.
Możesz jeszcze zdjąć pasek wieloklinowy, odpalić samochód-zimny oczywiście i zobaczyć czy wtedy występują te stuki.Wtedy wyeliminujesz ten ewentualny napinacz.
U mnie napinacz takze wymieniony objaw pozostal ;p
W Leonach z manualna skrzynia nowych!! Jest to samo także to nie tylko problem alf. Ja wymieniałem wszystko dosłownie wszystko po 2 razy i co nadal jest także szkoda czasu jak elementy nowe to olać sprawę szkoda kasy wiem coś o tym![]()
Witam byłem na reklamacji naprawy skrzyni i Panowie kupili olej taki jak zaleca producent i w mojej obecnosci zalali i dali resztke,żebym mógł dolać jak chcę i szef stwierdził,że sprzęglo jest po regeneracji i dwumas też i owe sprzęgło ma minimalny luz na wieloklinie i stąd te stuki.Jak dodam gazu delikatnie te stuki też znikają ,dlatego szef mechanik jest na 100% pewny ,że to wina sprzęgła choć okładziny są jeszcze w 60% dobre tylko ten luz.I jeszcze zauważyłem,że poduszka silnika ta od strony pasażera uszkodzona nie trzyma się .Dlatego mam te stuki podczas dodawania i puszczania gazu.
Witam dzisiaj jest u mnie 16 stopni i po odpaleniu auta słychać delikatne stuki,olej jest rzadszy jak jest ciepło i szybciej rozchodzi się po skrzyni.I dolałem dzisiaj około 300-400 setki oleju,zakladając,że nawet miałem 2300-2400 to mam okolo 2700-2800 i na pierwszy rzut biegi płynniej chdzą i wszystko jest tak jakby ciszej,ale zobaczymy jak będzie chłodniej.Znalazłem fajny artykuł o naszych skrzyniach-http://forum.opel24.com/topic/70037-olej-a-fakty-i-mity-dotyczace-skrzyni-m20-m32/.Wychodzi na to,że producent się myli w ilości oleju i powinno się dolać około 200-300 setki,zresztą na naszym forum też koledzy tak piszą.
jednak dolewka 300 nic nie dała, dziwne,że po dodaniu gazu znika to grzechotanie