Wyciągnąłem dzisiaj kolektor ssący, klapek brak, na moje oko ktoś wymontował je wcześniej. Zostały same słupki. Dzisiaj muszę to jeszcze wyczyścić i jutro poskładać to do kupy. Zobaczymy czy coś się zmieni.
Wyciągnąłem dzisiaj kolektor ssący, klapek brak, na moje oko ktoś wymontował je wcześniej. Zostały same słupki. Dzisiaj muszę to jeszcze wyczyścić i jutro poskładać to do kupy. Zobaczymy czy coś się zmieni.
Jesteś pewien że zostały wymontowane? Po urwaniu zostają właśnie same słupki.
A zaglądałeś w głowicę w otwory po kolektorze?
Same ośki jak zostały to moim zdaniem klapki zmieliło a zostaje kwestia nieszczelności na ośkach.
Napisane z komóreczki!
nie jestem pewien ale, czy nie byłoby żadnego śladu po tych klapach. słupki oblepione są smołą bez żadnych śladów urwania czegoś, brakuje wszystkich czterech a chyba cztery w jednym momencie by się nie urwały, wcześniej samochód działał bez zastrzeżeń,
w otwory tez zaglądałem i widać tylko czarna sadze, problem w tym ,ze to tylko moje domysły
dodam tylko,ze kolektor jest plastikowy
Ostatnio edytowane przez sebawro ; 07-11-2015 o 18:41
U mnie też auto dobrze chodziło pomimo braku już wtedy 2 szt. Na forum są przypadki że klapki zostały w głowicy, klinujac się w kanale. Zadaj sobie pytanie czy ktoś by zostawił tak same oski. Jeśli już ktoś by umyślnie klapki likwidowal to praktyka jest taka że oski też są usuwane a to dlatego że występują nieszczelności. W miejscach po osiach chyba najczęściej stosuje się spawanie otworow. Mój kolektor też po zerwanej klapce pozostawił gołą ośkę
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Wyczyściłem i dzisiaj poskładałem wszystko, samochód odzyskał utracona moc, jeździ jak wcześniej a może i lepiej, kultura pracy silnika znacznie się poprawiła.
Jedyny mankament to wskazówka doładowania turbiny, która nie opada do zera przy włączonym zapłonie. Być może powodem był syf na kolektorze, przepustnicy i czujniku. Zobaczymy jak Alfa będzie się spisywać, mam nadzieje ,ze obejdzie się bez rozbierania całego silnika.
Polecam filmik https://www.youtube.com/watch?v=L3tH7k8w03A, przydaje się przy rozbieraniu.
Te czujniki czasem się psują i jednym z objawów jest właśnie odchylenie wskazówki na biegu jałowym. W niczym to raczej nie przeszkadza. Możesz poszukać używki od Opla, też działa.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dzisiaj zauważyłem, ze mamy delikatny problem z odpalaniem, muszę kilka razy zagrzać świece, które były wymieniane rok temu.
Sprawdź jednak ciśnienie na cylindrach. Miałem takie objawy z wypalonymi tłokami.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"