Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem swojej AR Brery z silnikiem 2.0 JTDM 170 KM (90 tys. przebiegu, fabryczny DPF i EGR, przebieg potwierdzony w ASO, pali na dotyk, działa równiutko i cichutko). Zauważyłem, że jak na silnik o takiej mocy, dół (w porównaniu do innych aut w dieslu jakimi miałem przyjemność jeździć) jest troszkę słaby. Auto zaczyna naprawdę dobrze jechać dopiero od 2 - 2,5 tys. obrotów. Poszperałem trochę w necie i wychodzi na to, że te silniki tak po prostu mają. Ok, mogę to przeboleć, ale jest jeszcze coś, co sprawia, że nie umiem się przyzwyczaić do charakterystyki tego silnika, a mianowicie reakcja na gaz. Otóż, można się nieźle zdziwić, jak chce się szybko ruszyć lub wjechać na skrzyżowanie. Po gwałtownym wciśnięciu gazu trzeba odczekać około 1-1,5 sek. by auto zaczęło w miarę normalnie przyspieszać z dolnego zakresu obrotów. Zauważyłem, że jest to czas, potrzebny do osiągnięcia przez turbinę ciśnienia ok. 1,6 Bara licząc od momentu, kiedy wskazówka ciśnieniomierza pokazuje okolice zera. Czym to jednosekundowe opóźnienie na gaz (w zakresie 1 - 2 tys. obrotów) jest spowodowane? Szczerze powiedziawszy pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Doszły mnie słuchy, że oba "objawy", które tutaj opisuję to chleb powszedni fabrycznych silników 2,0 JTDM. Mam rację? Czy jednak coś jest nie tak? Jak wyeliminować te niedogodności? Czym są one spowodowane?
Na zakończenie dodam, że spalanie również nie zachwyca. Na trasie ok. 7l/100km przy bardzo spokojnej jeździe (przy dynamicznej 8,5). W mieście przy spokojnej jeździe 8,5 (przy dynamicznej 10-11). Wnioskuję więc, że opowieści ludzi, którzy mówili, że 2,0 JTDM pali 5-6 l / trasa można między bajki włożyć - to tylko informacja gwoli ścisłości dla potomnych, którzy sugerując się niskim spalaniem polują na ten silnik

Być może jest to spowodowane tym, że jeżdżę aktualnie na niskoprofilowych oponkach R19 225.
Dlaczego uważam, że to dużo? Ojciec jeździ dużo cięższym samochodem (MB E-Klasa W211 - z automatem około 1,7 tony), który posiada 4 cylindrowy, 2,2 litrowy rzędowy silnik diesla rozwijający moc 150 KM sprzężony z automatyczną skrzynią biegów. Spalanie? 5,5l - oszczędnie trasa (6,5l dynamicznie trasa). 7,5l - oszczędnie miasto (9,5l - dynamicznie miasto).