A przepustnicę sprawdzałeś ? Może zebrało się w niej syfu.![]()
A przepustnicę sprawdzałeś ? Może zebrało się w niej syfu.![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Nie sprawdzałem bo od pewnego czasu już sam się nie bawię w mechanika samochodowego jak sie na tym dobrze nie znam..wszystko jest mozliwe..wychodzi na to,że pozostaje mi poczekać na pełny remap +EGR i DPF out u Cinka i mam nadzieje,że wszystko wróci do normy
![]()
Witam,
Dziś i mnie spotkał problem z DPFem.. Jade sobie spokojnie do pracy, aż tu nagle wyskakuje mi komunikat "Have engine checked", auto zaczęło zamulać, Turbo nie przekraczało granicy 0.8 Bara i co dziwne, zaczęły się objawy jak podczas wypalania DPFu- mam na myśli cały czas działające Turbo, masakryczne zużycie paliwa i wskazówka Turbo po puszczeniu gazu bardzo szybko wracała na pozycję 0. Niestety nie mam za bardzo zaufanego mechanika w okolicy, więc udałem się do ASO w Pszczynie. Po sprawdzeniu oleju przez serwisanta wyszło że jest go za dużo (ostatnia wymiana 11 tyś temu), więc zalecili wymiane po promocyjnej cenie. Jakież było moje zdziwienie jak mi zadzwonił gościu że spuścili 7(!!!) litrów oleju. Po podpięciu kompa okazało się że PDF jest zapełniony na maxa i trzeba by go przepalić serwisowo. No to się zgodziłem.. ale po jakiś 35 minutach telefon że nie komputer nie pozwala na wypalenie serwisowe DPFu.. Podobno mają jutro od rana sprawdzać EGR, wtryski itp itdA ostatnie wypalanie DPFu miało miejsce 600 km temu..
Koledzy czy przepustnica montowana w Waszych autach posiada symbol 48CPD1? Tak wygląda:
Jak widać na zdjęciu nie posiada ona sterowania podciśnieniem, tylko elektroniką u dołu korpusu. Pytanie moje brzmi. Czy przepustnica ta jest jedynie tzw. klapą gaszącą czy też sterownik silnika na podstawie parametrów EGR lub obciążenia silnika reguluje jej położenie?
ECU reguluje jej położenie w czasie pracy. Gdzieś pisałem który numer pasuje do jakiego jtdm i ZTCP to pasowała przepustnica od opla.
W moim silniku 8v przepustnica pracuje tylko w 3 położeniach:
- 0 w pełni otwarta - kluczyk w pozycji MAR
- 5 stopni w czasie pracy silnika niezależnie od obciążenia
- całkiem zamknięta podczas gaszenia silnika
Sprawdzone MES'em.