Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Problem - OFF na wyswietlaczu klimy. Brak ogrzewania, sterowania nawiewami itp.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lupus
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2.4 JTD 20V 185hp wersja super 2006 rok

Domyślnie

No cóż, przyszly mrozy-problem wrocil. Wyciagalem juz caly ICS wlacznie z plytka sterujaca od klimy. Wyglada dobrze. Ale cholera wie co w niej siedzi za licho ;( Wymienie i zobaczymy co sie bedzie dalej dzialo. Jezeli jednak ktos ma jakies sugestie co ew. jeszcze moze powodowac taki problem, to bede wdzieczny za info...
    No rest for the wicked!
    -------------------------------------
    AR 166 FL 2.4 JTDm 185HP, 2006 r. / obecnie 210HP 450 Nm

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

Miałem podobny problem tylko latem. Winowajcą okazał sie przekaźnik od silnika dmuchawy. Ja mam przedlifta 2.4 jtd i u mnie był to mały czerwony przekaźnik na podszybiu. Nie wiem czy u Ciebie też tam jast zlokalizowany.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

U mnie nie ma przekaźników na podszybiu. W FL zostały przeniesione do skrzynki po lewej od silnika (patrząc od strony kierowcy). Zamieniałem główne przekaźniki - bez efektu. Auto na jutro jest umówione do mechanika. Ale dzisiaj wjeżdżam na halę i posprawdzam na maksa dokładnie WSZYSTKIE przekaźniki, bezpieczniki i jak starczy czasu to łączenia przewodów od drzwi do kabiny + wszelkie, które będę miał w miarę dostępne bez rozbierania połowy auta.

Jak do tej pory sprawdziłem:
    - czujkę temperatury w lusterku lewym
    - wymieniłem moduł sterowania klimą/ogrzewaniem
    - sprawdziłem kostki pod kierownicą
    - sprawdziłem standardowe przekaźniki
    - akumulator jest porządny, nowy, więc go nie ruszałem (był sprawdzany w zeszłym miesiącu i nie ma najmniejszych oznak rozładowania)
    - 2 płytki elektroniczne bezpośrednio pod przyciskami od sterowania klimą itp.

Ech.. masakra po prostu z tym...
    Mało tego - podjechałem do POL-CARu na Wierzbięcicach (Poznań). Przedstawiłem pokrótce sytuację i zapytałem co o tym myślą i co by tu zrobić (podpięcie pod compa itp moze?). Cokolwiek uprzejmy, ale z wyraźnie zniesmaczoną miną i niejakim ociąganiem się typowy "Pan Janusz" powiedział - w nie wiem, w sumie to my się fiatami zajmujemy a nie alfami.. nawet nie wiem czy mamy u siebie interfejs diagnostyczny do Alf....

Zgadnijcie co? Uśmiechnąłem się tylko, powiedziałem "Aha, do widzenia" i wyszedłem.
    No rest for the wicked!

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

Przeglądanie instalacji to trochę jak "błądzenie dziecka we mgle". Nie zagłębiałem się w diagnostykę ale wydaje mi się że powinno się dać jakoś pogadać z klimą. Z tego co pamiętam w MES nie widziałem zakładki do klimy, ale mam wersję free więc może w pełnej. Czujników masz jeszcze kilka do sprawdzenia. Spotkałem się z niedziałającą klimą w Omedze a przyczyną był "czujnik nasłonecznienia" (czy jak on się tam fachowo nazywa). Trzeba by znać algorytm działania modułu klimy. Trudny temat bez pogadania z modułem. Gdzieś trafiłem na post o czyszczeniu czujnika temperatury wewnątrz więc wnioskuję że lubią płatać figle w Alfie. Czy może to być przyczyna unieruchomienia klimy? Nie wiem. Obawiam się że bez znalezienia dobrego speca od klimy będzie trudno.

Zerknij tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._nawiew-3.html podobny problem rozwiązany a przy okazji jest schemat.
    Ostatnio edytowane przez Marlon ; 08-01-2016 o 16:29

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ale tutaj nie jest problemem wadliwy czujnik czy źle działający moduł. Coś powoduje wyłączanie układu. Wadliwy czujnik wywali komunikat o błędzie ale nie wyłączy systemu. Moim zdaniem to gdzieś zanika zasilanie. Czy to na procesorze czy przed modułem to nie wiem.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Panowie... przeczytałem chyba "cały internet" pod kątem mojego problemu. Również na forach zagranicznych, w tym Niderlandzkich nawet (google translate rządzi ).
    I niestety żaden ze sposobów i przypadków nie miał u mnie zastosowania. Ale, uwaga uwaga! Na chwilę obecną problem "poniekąd" rozwiązany. Korzystając z odwilży dobrałem się do belli tak, że furczało. Wszystkie możliwe bezpieczniki, gniazda przekaźniki itp sprawdzone. Włącznie z każdą możliwą kostką w komorze silnika, do której miałem dostęp bez demontażu "mechaniki". Zaraz po podpięciu wszystkiego na powrót efekt był żaden. Załamany poszedłem umyć ręce i się przebrać. Gdy wróciłem do auta sterowanie klimą oraz ogrzewanie wróciło! Przysłowiowy chooy wie, czy coś było zaśniedziałe, czy któryś kabelek nie stykał, czy jakiś czart siedział w którymś z przekaźników. Na chwilę obecną działa. Za godzinkę zamierzam odwiedzić bellę na parkingu i zobaczymy czy ów pozytywny efekt się utrzymuje, czy tylko piękna Włoszka się nade mną znęca emocjonalnie ;P

Ps. Marku - gdzieś wyczytałem, że wypięcie czujnika temp. zewnętrznej też daje takie objawy jak u mnie. Nie wiem jak w przypadku innych czujników. Grunt,że w moim przypadku nie było (przynajmniej póki co) potrzeby wymiany nagrzewnicy itp... Bo to już koszta (sam pewnie dał bym radę, ale nie mam odpowiedniego miejsca i przede wszystkim czasu...).
    No rest for the wicked!

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

No niestety Bella jak to kobieta ma swoje humory :-). Mam tak z centalnym. Czasem poprostu przestaje działać. Walczyłem i nic. Zamykam poprostu z kluczyka a nazajutrz działa jak gdyby nigdy nic. Passata bym pogonił ale Alfie wybaczam :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Miałem uszkodzony czujnik (ciachnąłem lusterko) i klima mi się nie wyłączyła. Czy jakbym go odciął to by się wyłączyła nie wiem. Ale szybko to sprawdzisz bo złącze jest pod trójkącikiem przy lusterku.

Gratuluję że wreszcie działa. Gorzej że z tego co piszesz to nadal jest nieco losowa sprawa co nie daje gwarancji rozwiązania problemu.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Wykrakałeś Marek... wczoraj wszystko ładnie śmigało i nagle zawiecha. Na ICSie pokazywały się nawiewy itp, ale "zawieszone" jak w windowsie - zero reakcji na przyciski. Zgasiłem auto, odpaliłem ponownie i na wyświetlaczu "OFF".

Zaczynam się zastanawiać czy coś jeszcze pominąłem... powiedzcie mi proszę co ujrzą moje oczy po zdemontowaniu schowka pasażera w polifcie? Są tam może jakieś kostki przyłączeniowe czy cokolwiek związanego z elektryką/elektroniką wentylatora czy czegokolwiek od ogrzewania/klimy?
    Nie chcę bez sensu rozkręcać jeżeli nic tam nie ma
    No rest for the wicked!

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie pamiętam co jest za schowkiem. [MENTION=324]rafal0717[/MENTION] tu szybko pomoże ale wentylator dmuchawy i jego złącza są pod podszybiem z zewnątrz.