Witam,
Posiadam alfę romeo 159 z 2007 roku i mam problem z automatyczna skrzynia. Problem objawia się tym ze szarpie przy zmanię biegu z 1 na 2. Po rozgrzaniu szarpanie maleje.Czym to może być spowodowane?
Witam,
Posiadam alfę romeo 159 z 2007 roku i mam problem z automatyczna skrzynia. Problem objawia się tym ze szarpie przy zmanię biegu z 1 na 2. Po rozgrzaniu szarpanie maleje.Czym to może być spowodowane?
Ostatnio edytowane przez tralalinski ; 25-01-2016 o 14:05
Jaki masz przebieg i czy wcześniej był wymieniany w niej olej?
Zacznij od zmiany oleju.
Szarpanie przy zmianie biegów 1-2 lub 2-3 najczęściej kończyło się wymianą kosztownego sterownika. Wymiana oleju na dobry początek nie zaszkodzi.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zazwyczaj tak, ale w wypadku kiedy szarpie na ciepłym. Tutaj jest odwrotnie, szarpie na zimnym więc duże prawdopodobieństwo że stary olej lub zatkany filtr. Ale żeby wymienić filtr niestety trzeba skrzynię rozpołowić.
tak ja koledzy wcześniej pisali - w pierwszej kolejności wymień olej(na forum jest manual jak zrobić dynamiczną wymianę samemu) i zrób adaptację(potrzebny będzie kabelek + Fes/Mes)
Jeżeli szarpie też przy zmianie ręcznej to raczej nie sterownik. No i dziwne, że szarpie na zimno, a nie na ciepło. Kosz C1 też ma raczej nieco inne objawy..
A poza tym skrzynia pracuje prawidłowo? Żadnych szarpnięć, np. przy włączaniu i wyłączaniu wstecznego?
Zmieniłeś olej? Zwróć uwagę na to jak wygląda stary olej przy spuszczaniu. Czy nie śmierdzi spalenizną i jaki ma kolor. Operacja nie jest droga i można ją wykonać samemu.