w 156 wskaźnik przekłamuje, jak pokazuje 70-80 to jest ok...
w 156 wskaźnik przekłamuje, jak pokazuje 70-80 to jest ok...
Z tego co się orientuję, nie ma wkładów, trzeba wymieniać cały. Nie wiem jak w 156, ale szukałbym przy silniku od strony akumulatora.
- - - Updated - - -
W 159 również. Zauważ, że temperatura rzeczywista płynu w czasie jazdy oscyluje w granicach 80kilka-100 stopni, a wskaźnik twardo trzyma 90. Tak żeby nie denerwować użytkownika![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Np ja mam bankowo walnięty termostat, bo po 20 kilometrowej trasie pokazuje 50*- 60* , stojąc w korku raz urosło do 80*CSprawdzane w fes pokazuje to co na desce. Na dniach wymieniam ori Behr
![]()
Bzdura. Zajrzyj na forum o 156 wkleiłem tam wskazania wskaźnika i odczyty z kompa
do kogo ta odpowiedź ?![]()
No to powiem Wam teraz ciekawostkę. W niedziele rano wyjechałem z Katowic do Warszawy, non stop 140 km/h - 160 km/h i temperatura była równo 90* gdy zatrzymałem się na światłach od razu temperatura leciała na dół do pierwszej kreski. Więc to musi być termostat, lub jego brak. Bo ja nie widzę innego wytłumaczenia.
Tak, to termostat. Masz stale otwarty. Po zatrzymaniu silnik pracuje na wolnych obrotach nie wytwarzając dużej ilości ciepła - stąd spadki temperatury. W trakcie jazdy - zwłaszcza dynamicznej - tego ciepła jest więcej i temperatura rośnie (w samochodach o wielkim grillu może spadać, bo większa ilość powietrza przechodzi przez chłodnicę /miałem tak w Marei/).
Mhm, dzięki za odpowiedź![]()