Posprawdzaj połączenia masowe i klemy na akumulatorze.
Posprawdzaj połączenia masowe i klemy na akumulatorze.
Połączenia masowe przeczyszczone. Jedynie kabel od skrzyni do nadwozia jest lekko przytarty ale to chyba nie ma wpływu? Na dniach wrzucę nowy aku i się okaże
Jakieś spadki napięcia pewnie, nie znam się na eleltryce, ale mówię ci ze po tym zabiegu jak ręką odjal
Szybson ale chyba u ciebie wywalało błędy dopiero po uruchomieniu silnika lub przynajmniej po próbie.
O świecach pokazywalo nawet jak kluczyk wsadzalem a inne dopiero podczas uruchamiania.
Błąd od świec zapisuje się w pamięci kompa i jak go nie skasujemy to będzie go wywalalo.
Tak jak mówiłem szpecem nie jestem ale w moim przypadku pomogła regeneracja rozrusznika.
Jaki koszt regeneracji rozrusznika?
Wymieniłem szczotkotrzymacz i tulejki w rozruszniku, przeczyscilem itd. Teraz miękko kręci ale błąd jest nadal. Założyłem drugi przewód masowy do silnika i też nic.. nie mam pomysłów
Kolego to nic z tych rzeczy, sprawdź przewody do świec a właściwie fajki nakładane na świece. Fajki w Alfach są niestety lipnym rozwiązaniem, łatwo się luzują i świeczka nie grzeje. Na szybko pościągaj , ściśnij szczypcami, ponakładaj ponownie i odpal zaraz po kilku odpaleniach błąd powinien zniknąć. Jeżeli będziesz miał poprawę po takim zabiegu to już wiesz co jest, ale nie kupuj nowych przewodów tylko postaraj się o takie fajki jakie ma VW. Przelutuj fajki na te od Fałweja i spokojna głowa. Załączam foto. Ta po prawej to taka jak w naszych dziewiątkach a po lewej fajeczka VW pasująca na nasze świece.
![]()