Witam.
Występują w mojej Alfie drgania przenoszące się na całą budę, powyżej 100 km/h, czasami jak przyspieszę to ustają, czasami się nasilają - nie ma reguły.
Zawieszenie jest OK, hamulce OK, koła sprawdzane i wyważane. Stwierdziłem, że będzie to przegub wewnętrzny.
Wjechałem na podnośnik i jest luz góra-dół na lewej półosi, ale niestety luz jest do samej skrzyni biegów.
Prawdopodobnie będzie to wina łożyska na wyjściu ze skrzyni... Ktoś naprawiał taką usterkę/ kupował takie łożysko ?
Koszt samej robocizny skrzyni to 350 zł plus części. Do tego dochodzi nie wiadomo jeszcze jaka ilość łożysk, uszczelniaczy, olej do skrzyni, przy okazji zmieniam sprzęgło i koszt się robi spory.
Pytania mam takie - czy można ten luz zlikwidować inaczej ? czytałem że są jakieś podkładki w ASO...
Czy wymieniając to łożysko ewentualnie, można dostać się do niego odkręcając sam mechanizm różnicowy ? i czy w ogóle tak się da?
Patrzyłem a skrzynie w necie i różnią się wyglądem, nie wiem dokładnie jeszcze jaką mam
Czy jest w ogóle sens ładować kasę w tą skrzynię (nie huczy, biegi ładnie wchodzą, nie zgrzyta) czy szukać używki... ?
Czy od wersji 136 KM pasuje do mnie do 140 KM czy były inne ?
Z góry dzięki