Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Strata mocy po wymianie wtryskiwaczy

arczimi
    Gość

Domyślnie Strata mocy po wymianie wtryskiwaczy

2.4JTD 1999

Jeździłem na wtryskach z wersji 140KM ale niestety auto kopciło dość mocno. Z tymi wtryskami już te auto kupiłem.Właściciel dał mi jednak oryginalne z tego samochodu które dałem do naprawy.. Po wymianie siadam do auta,rozgrzewam,daję gazu i.......bajka.. auto nie kopci.. Myślałem,ze chwyciłem szczeście za nogi ,moje problemy się skończyły.Wrzucam jedynkę,drugi bieg,3 i 4.... no i dupa........................... auto nie jedzie. Ktoś mi zabrał połowę mocy,conajmniej. Auto jest po chipie. robionym w " autoseba"(również przez poprzedniego właściciela).Jak kupiłem -rok temu pojechałem do elektronika żeby sprawdził program i zdiagnozował problem z kopceniem. Stwierdził on,ze "jest zawyżone dymienie". Obniżył go w programie ale moja alfa dalej kopciła choć juz dużo mniej. Chip był robiony na tych wtryskach które teraz założyłem-czyli oryginalnych.Mechanicy (i koledzy z forum) twierdzili,ze kopcenie moze być spowodowane wtryskami z tej innej wersji silnikowej dlatego dałem do naprawy oryginalne aby wyeliminować jedna z możliwosci dymienia z rury... Czy te "obniżenie dymienia" mogłoby mieć wpływ na tę straszna stratę mocy?. Ewentualnie czy macie jakieś inne propozycje??? Nie mam już sił

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Tak przez to "obniżenie dymienia" (nie słyszałem o takim zabiegu) program możesz mieć uszkodzony. Moja rada to wgraj na początek oryginalny program do tej wersji silnikowej i jak będzie o.k. to potem modyfikuj
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

arczimi
    Gość

Domyślnie

Alfa ma Boxa,wyrzucić boxa wgrać oryginalny soft i potem dopiero zacząć modyfikację ?
    Czy wgrać ten który był przed zaniżeniem dymienia?
    Czy jest możliwe aby była to wina wtrysków?Miałem różnych fachowców którzy twierdzili,ze wtryski są dobrze zrobione lub nadaja się na złom bo przepuszczają ......

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

To ma boxa czy zmodyfikowany program??? Żeby założyc bozxa czy wgrać nowy soft najpierw musi chodzić prawidłowo na fabrycznym oprogramowaniu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

arczimi
    Gość

Domyślnie

Z obudowy komputera wypadła czarna skrzynka... co to jest nie wiem. Jest połączona kabelkami z komputerem samochodu.
    Komputer nie pokazywał żadnych błędów. Ani przed chipem-o czym zapewniał mnie poprzedni właściciel(i jest to prawda bo dotarłem do jego mechanika) ani po chipie na wtryskach 140KM ani terz na oryginalnych wtryskach.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Chyba czegoś nie rozumiesz. Box a chip to dwie różne sprawy.
    Box podpina się pod kompa i on emuluje program, przy czym w komputerze ciągle jest oryginalny program
    "Chip" to wgranie zmodyfikowanego programu do komputera sterującego

Tak więc albo to albo to. Jeśli masz naprawdę box to jego odłączenie powinno przywrócić oryginalne ustawienia...

arczimi
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wyczerpujące wytłumaczenie. Istonie ,nie rozumiałem . Zadzwonie do wykonawcy i zapytam jak to naprawdę jest z moją Alfą.