Norma/aprobata producenta jest po to, aby producent oleju miał za co zapłacić producentowi samochodu.
To tak w wielkim uproszczeniu.
Wystarczy sprawdzić jaki olej jaką normę spełnia dla innych producentów, i często są one ostrzejsze, jak również przewyższające dopuszczenie innego producenta![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
zobaczymy po czasie. Jestem po wymianie , materiał robi wrażenie lepszego niż oryginał (silikon nie guma) - w każdym razie ładnie dopasowane i najważniejsze działa jak należy. Przy okazji trochę majonezu się wylało , nie jest źle ale z zasady czyszcze separator raz do roku ,tym razem dodatkowo poszły jeszcze wszystkie przewody bo już się skroplone opary oleju próbowały zbliżać w stronę turbawki i filtra powietrza
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 11-12-2019 o 08:09
Koledzy czy możecie posłuchać pracy 1,4 MA mojej julki . Od momenty jak zaczęły się chłodne dni słychać wyraźniej jakby buczenie. Myślałem że to "jęczy MA" i wymieniłem olej z 5W40 na 0W30 , objaw niestety jeszcze występuje. Przed wymianą było go delikatnie słychać na zimnym i ciepłym silniku. Dźwięk występuję w przedziale 1500 - 2000 obrotów i wyraźniej jak obroty schodzą czyli odpuszczam gaz. Nie mam problemów z odpalaniem , nie ma problemu z mocą, brak błędów, S&S działa tylko ten dźwięk. Myślałem że to może któraś z rolek albo napinacz czy może pompa wody ale po wymianie rozrządu i wszystkich pasków dźwięk jest taki sam ( nie wymieniłem tylko napinacza paska wielokolorowego ). Może to tylko moje przewrażliwienie i tttm , poniżej link do posłuchania , będę wdzięczny
https://voca.ro/byZFGYEYGu8
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Dźwięk występował również przed wymianą rozrządu , niestety
Tutaj znalazłem podobny wątek z takim samym dźwiękiem , tylko u mni ego słychać ciszej
https://www.youtube.com/watch?time_c...ature=emb_logo
Ostatnio edytowane przez tomkoziolek ; 19-12-2019 o 19:43
może któreś z łożysk na osprzecie? alternator, sprężarka klimy? ewidentnie coś piszczy ale tam jakoś jak pasek. Mi kiedyś tak piszczal pasek osprzętu bo założyłem zamiennik, na oryginalnym zero dźwięku
Aktualizacja
Wymieniłem alternator ( jakieś dwa miesiące temu - także to raczej nie to ) , napinacz paska wielorowkowego ( Dayco - zapakowane w pudełko SKF ;-) ) oraz sam pasek na Conti kilka dni temu . Niestety efektów brak. dalej około 1500 obr/min słychać ten dźwięk. Może to faktycznie sprężarka klimy. Tylko ciekawe jest to że jak silnik się rozgrzeje to słychać to mniej i bardziej "miękko". Mam wrażenie że to jednak MA zaczyna się odzywać. Jak kupiłem Julkę w lutym tego roku wydaje objaw występował ale bardzo delikatnie. Czy macie jakieś inne pomysły , czy po prostu jeździć aż coś wyjdzie ?
Ostatnio edytowane przez tomkoziolek ; 31-12-2019 o 18:26 Powód: EDIT