Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 73 z 73

Temat: Słabe hamulce

Użytkownik Świeżak Avatar Pawel13
    Mieszka w
    SZA
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS Q4 Ti

Domyślnie

Witam wszystkich,
    temat pasuje, więc delikatny odkop

Od pewnego czasu męczę się z problemem słabych hamulców z przodu, ale od początku.

Dziewiątką jeżdżę dosyć mało i ciężko mi jednoznacznie stwierdzić kiedy ten problem się pojawił, ale mam nieodparte wrażenie, że po wymianie płynu hamulcowego to się nasiliło.

Objawy - czuć że przód hamuje "na pół gwizdka" i większość roboty robi tył, trzymając nogę na hamulcu dłuższą chwilę czuć że powoli pedał opada (kilka mm i się zatrzymuje), kiedy samochód się toczy (5-10 km/h) przy nagłym i mocnym wciśnięciu hamulca załącza się pompa ABS a na desce mruga kontrolka od kontroli trakcji, przy normalnej jeździe nie ma problemu z ABSem.

Zastaw hamulcowy to duże brembo (tarcze brembo 330mm, klocki ferodo) i kiedyś hamowało to naprawdę przyjemnie a teraz co najwyżej spowalnia...
    Wszystkie zaciski i wszystkie tłoczki działają płynnie nic nie jest zablokowane, klocki poruszają się swobodnie. Płyn hamulcowy był wymieniony na tutele (zgodnie z zaleceniami producenta), układ był odpowietrzany kilka razy standardowo, z komputerem i na podciśnienie (ze względu na ten opadający pedał) ale w żadnym zacisku nigdzie powietrze się nie pojawiło.
    Klocki zużyte w połowie, na tarczach nie ma nic niepokojącego, żadnych nalotów czy wżerów, nic nie bije.
    Po sprawdzeniu w MESie czujniki prędkości we wszystkich kołach działają równo, nie ma żadnych wahań czy innych anomalii, które wskazywałby na uszkodzenie/ zużycie czujnika lub piasty.
    Podczas prób hamowania z podpiętym komputerem dał się zauważyć, że tylne koła szybciej zwalniały względem przodu. Przy mocnym hamowaniu lewe tylne koło blokowało się.
    Pompę hamulcową odrzucam bo sekcje powinny być na krzyż a problem występuję tylko z przodem.
    Na logikę został mi agregat/pompa ABS/ESP lub przewody hamulcowe (na których nie widać żadnych uszkodzeń)...

Czy ktoś spotkał się kiedyś z podobnym problemem i mógłby mi podpowiedzieć gdzie szukać, co sprawdzić bo mi kończą się pomysły :/

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Miałem taki sam objaw (słaby hamulec i opadający miękko pedał), gdy próbowałem odpowietrzać układ ciśnieniowa lub podciśnieniowo. I też mi ręce opadały.
    Finalnie pozwoliłem odpowietrzyć się układowi grawitacyjnie, przelewając litr płynu przez tylko przednie zaciski i wielokrotnie wkręcałem i mocno wykręcałem odpowietrzniki, bo miałem wrażenie że powietrze zbiera się tuż pod nimi i nie chce opuścić zacisku.
    Do tego używałem kątowej nakładki na odpowietrznik, co też moim zdaniem powodowało problem z odpowietrzeniem. Finalnie założyłem bezbarwne wężyki śr. 6 mm i ułożyłem je w pętlę opadającą do butelki.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Pawel13
    Mieszka w
    SZA
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS Q4 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Finalnie pozwoliłem odpowietrzyć się układowi grawitacyjnie
    Dzięki za informację, będę próbował w ten sposób jeszcze.