Bez przesady, ładowarki przecież nie gryzą. Oczywiście nie wybrałbym bym się taką 500tką w długą trasę np. za granicę, zresztą nie po to służy miejski samochód.
Obecnie najbliższy 600tce Opel kosztuje 120 tyś. bazowo, Fiat ma kosztować około 170 tyś. oczywiście z lepszymi osiągami. Różnica duża ale połowę pokrywa dopłata a reszta zwróci się po 3-4 latach jazdy bez dorabiania arabów.
Pewnie nie ma ale za parkingi trzeba jednak płacić.
Ba, a ileż to Maluchów przemierzało drogi do Bułgarii czy Jugosławi, o zgrozo - z przyczepami ! przy ówczesnej infrastrukturze CPN'ów i odpowiedników u Sojuszników.
Zresztą i teraz mogą , niby dlaczego nie , bo się nie nazywają "auto nie do miasta" ?
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,29938...ystko-dla.html
Tak dla rozluźnienia atmosfery:
https://motofilm.pl/2023/08/bandyta-...pQfZFvCZTI4CGc
p.s.
tak, tak - benzyny też może zabraknąć![]()
Kurcze, MiTo też jest miejskim samochodem... i nie ma problemu sprawnie zrobić nim 500 czy 1000km... dziwne...
Po pierwsze - połowę zwróci dopłata o ile masz KDR lub działalność gospodarczą. W innym przypadku tylko 1/3 zwróci dopłata.
170k? W tej cenie zamiast miejskiego Fiata dostajesz Skodę Superb 2.0 TSI 280KM albo o zgrozo Teslę M3.
A różnica się zwróci pod warunkiem, że masz własną PV. W innym przypadku ładując na Orlenie/Energa itd. dalej wspierasz Arabów![]()
Może zorientuj się gdzie EV nie płacą za parkingi![]()
Ku Twojemu nieszczęściu, okaże się, że w tych miejscowościach jednak trzeba płacić za parkingi [emoji1787]
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez FXX ; 01-08-2023 o 22:41
A w niektórych można po owych buspasach jechać czymkolwiek . A że owe buspasy powstały tak realnie po to żeby wyrwać dotacje a nie do żadnego usprawnienia ruchu cóż... piękny przykład debilnosci dotacji i sztucznego "rynku".
Co do tej PV to ja właśnie mam kolejny rachunek i za ... diabła nie widzę buforu dla pojazdu na baterie .
Auto na baterie do miasta to Citroen Ami. Który elektrowyznawca będzie tu pierwszy ? Jeszcze się okaże że ja może bo strasznie mi się podoba jego kitkarowa idea - drzwi prawe i lewe takie same tylko otwierane odwrotnie . Plastik przód i tył tak samo . Te okienka bez żadnych niszczących planetę wydobyciem miedzi silniczków do szyb, wykorzystanie istniejącego w produkcji zawieszenia hamulców itd (ile planety oszczędzone na klimę dla projektantów) no kurde! Ego nie podbija , no chyba nie o to chodzi w elektromobilnosci ? ...chyba że o to jednak?
Jakich "fikołków"? O czym Ty piszesz - napisałeś, że zabraknie ropy naftowej na Świecie, a ja o paliwach alternatywnych, na co pytasz mnie czy zniknie problem - pytam zatem, jaki problem?