Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    No, ale skoro mamy wodór i paliwa syntetyczne, to chyba po 2035 nie będzie problemu, prawda?
    Jakiego "problemu" nie będzie, o czym Ty piszesz - problem z ropą naftową Ty zgłaszałeś, czy zatem pytasz samego siebie?
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 01-08-2023 o 18:55

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    ... oraz że nie opuszczę miasta aż do śmierci. - słowa takiej przysięgi powinny być na każdym elektryku.
    Bez przesady, ładowarki przecież nie gryzą. Oczywiście nie wybrałbym bym się taką 500tką w długą trasę np. za granicę, zresztą nie po to służy miejski samochód.

Tak - sam sobie właściwie odpisałeś: opel jest bardziej praktyczny. I za mniej niż połowę ceny.
    Nie chcę pytać o cenę tego fiata 600, bo moźe się okazać "jeszcze lepszy".
    Obecnie najbliższy 600tce Opel kosztuje 120 tyś. bazowo, Fiat ma kosztować około 170 tyś. oczywiście z lepszymi osiągami. Różnica duża ale połowę pokrywa dopłata a reszta zwróci się po 3-4 latach jazdy bez dorabiania arabów.

EDIT: byłbym zapomniał zapytać - czy w Michałowie, Augustowie, Mikołajkach, Ustroniu, Zakopanem ... są buspasy ?
    Pewnie nie ma ale za parkingi trzeba jednak płacić.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Bez przesady, ładowarki przecież nie gryzą. Oczywiście nie wybrałbym bym się taką 500tką w długą trasę np. za granicę, zresztą nie po to służy miejski samochód.
    Byłem VW Lupo w Holandii. Zatankowany pod korek na granicy dojechał na miejsce bez tankowania. miejskie auto i nie jechałem z TIR-ami. autem za 15tys.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Byłem VW Lupo w Holandii. Zatankowany pod korek na granicy dojechał na miejsce bez tankowania. miejskie auto i nie jechałem z TIR-ami. autem za 15tys.
    Ba, a ileż to Maluchów przemierzało drogi do Bułgarii czy Jugosławi, o zgrozo - z przyczepami ! przy ówczesnej infrastrukturze CPN'ów i odpowiedników u Sojuszników.

Zresztą i teraz mogą , niby dlaczego nie , bo się nie nazywają "auto nie do miasta" ?

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,29938...ystko-dla.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Tak dla rozluźnienia atmosfery:

https://motofilm.pl/2023/08/bandyta-...pQfZFvCZTI4CGc

p.s.
    tak, tak - benzyny też może zabraknąć

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Kurcze, MiTo też jest miejskim samochodem... i nie ma problemu sprawnie zrobić nim 500 czy 1000km... dziwne...

Obecnie najbliższy 600tce Opel kosztuje 120 tyś. bazowo, Fiat ma kosztować około 170 tyś. oczywiście z lepszymi osiągami. Różnica duża ale połowę pokrywa dopłata a reszta zwróci się po 3-4 latach jazdy bez dorabiania arabów.
    Po pierwsze - połowę zwróci dopłata o ile masz KDR lub działalność gospodarczą. W innym przypadku tylko 1/3 zwróci dopłata.
    170k? W tej cenie zamiast miejskiego Fiata dostajesz Skodę Superb 2.0 TSI 280KM albo o zgrozo Teslę M3.
    A różnica się zwróci pod warunkiem, że masz własną PV. W innym przypadku ładując na Orlenie/Energa itd. dalej wspierasz Arabów

Pewnie nie ma ale za parkingi trzeba jednak płacić.
    Może zorientuj się gdzie EV nie płacą za parkingi
    Ku Twojemu nieszczęściu, okaże się, że w tych miejscowościach jednak trzeba płacić za parkingi [emoji1787]

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 01-08-2023 o 22:41

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

A w niektórych można po owych buspasach jechać czymkolwiek . A że owe buspasy powstały tak realnie po to żeby wyrwać dotacje a nie do żadnego usprawnienia ruchu cóż... piękny przykład debilnosci dotacji i sztucznego "rynku".

Co do tej PV to ja właśnie mam kolejny rachunek i za ... diabła nie widzę buforu dla pojazdu na baterie .

Auto na baterie do miasta to Citroen Ami. Który elektrowyznawca będzie tu pierwszy ? Jeszcze się okaże że ja może bo strasznie mi się podoba jego kitkarowa idea - drzwi prawe i lewe takie same tylko otwierane odwrotnie . Plastik przód i tył tak samo . Te okienka bez żadnych niszczących planetę wydobyciem miedzi silniczków do szyb, wykorzystanie istniejącego w produkcji zawieszenia hamulców itd (ile planety oszczędzone na klimę dla projektantów) no kurde! Ego nie podbija , no chyba nie o to chodzi w elektromobilnosci ? ...chyba że o to jednak?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Jakiego "problemu" nie będzie, o czym Ty piszesz - problem z ropą naftową Ty zgłaszałeś, czy zatem pytasz samego siebie?
    To już szkoda komentować twoich fikołków...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Jakich "fikołków"? O czym Ty piszesz - napisałeś, że zabraknie ropy naftowej na Świecie, a ja o paliwach alternatywnych, na co pytasz mnie czy zniknie problem - pytam zatem, jaki problem?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Jakich "fikołków"? O czym Ty piszesz - napisałeś, że zabraknie ropy naftowej na Świecie, a ja o paliwach alternatywnych, na co pytasz mnie czy zniknie problem - pytam zatem, jaki problem?
    Będą paliwa alternatywne,więc jak komuś przeszkadza infrastruktura czy zasięg elektryka, nie musi go kupowac-problem ludzi,którym elektryk nie pasuje rozwiązany.