Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: JTdm odpala po chwili gasnie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie JTdm odpala po chwili gasnie

Witam
    To moj pierwszy post na tym forum niemniej jednak przegladam je juz od kilku lat. W tym czasie przepadlo mi moje konto bo nie logowalem sie z braku problemow z alfka

No ale nadszedl ten dzien i wygladal tak:
    Odpalilem auto bez problemow przejechalem 100-200 metrow i zgaslo. Odpalilem pochodzil normalnie 2 sekundy i zaczal sie dusic i zgasl. I tak juz za kazdym razem az padl akumulator.
    Podlaczylem pod komputer a tam blad modulu swiec ktory byl juz od dluzszego czasu i blad sprzegla (moze spowodowany tym szarpaniem)
    Wieczorem pod kablami od dawcy nic nie pmoglo nadal to samo, odlaczylem przeplywke i wtedy juz wogole nie chial zapalic, tazke chyba ok jest.
    dodatkowo bialy dym z rury i smrod podczas tych prob.

co to moze byc woda w filrze (tankowalem na pol baku i full caly czas przez zime) zapowietrzony?
    wszelka pomoc mile widziana bo nawet nie mam jak do mechanika zatargac, dzieki.

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Jak jest dym to wygląda na to, że się zapowietrza układ paliwowy. Może pompka w zbiorniku już kończy swój żywot albo gdzieś układ doprowadzający paliwo jest nieszczelny. Taka jest moja opinia.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lubo89 Zobacz post
    Jak jest dym to wygląda na to, że się zapowietrza układ paliwowy. Może pompka w zbiorniku już kończy swój żywot albo gdzieś układ doprowadzający paliwo jest nieszczelny. Taka jest moja opinia.

i chyba masz racje co do tej nieszczelnosci. Bylem wlasnie w garazu, po sciagnieciu obudowy i wlaczeniu zaplonu slychac syczenie z przewodu idacego bezposrednio od filtra do "czegos"(nie wiem co to jest) przed wtryskami. Po sciagnieciu przewodow i wlaczeniu zaplonu ropa leci. TWydaje mi sie, ze ten uklad samoczynnie sie odpowietrza, bo sa zwrotne przewody i slychac bylo bulgotanie powietrza w baku ale tylko po tym jak sciagnalem przewod i nalapalo powietrza.

Teraz pytanie:
    czy juz taka mala nieszczelnosc moze powodowac ze samochod gasnie? zaraz po dopaleniu? tak jak pisalem 2-3 sekundy trzyma obroty i potem szarpie i gasnie. Te przewody maja takie plastiki na koncach czy je tez nalezy wymienic? Ktos wie jaka jest srednica tych przewodow?

dzieki

kasbak
    Gość

Domyślnie

U mnie było podobnie i wielu magików niby znawcy z kompem nie dali rady.Przyczyne znalazł dopiero mechanik który myśli jak coś robi a nie sra się komputerem.Myślę że masz zacięty zawór EGR w pozycji otwartej i bella dusi się spalinami.Musisz go wyjąć i wyczyścić.U mnie jeszcze jednym objawem co wyczailem później było bardzo delikatne szarpnięcie podczas przyspieszania przy ok 1750 obr.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

dziekuje wam za pomoc i odpowiedzi.
    Na poczatek postarm sie zmienic te przewody bo ewidentnie slychac ze puszczaja a potem sprawdze ten EGR.

Moglby mi ktos podac moze nr katalogowy lub zdjecie pogladowe, zebym wiedzial o co pytac sprzedawce.
    dzieki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post

dzieki Macku czytalem ten tutorial i pomogl mi rozwiazac problem sterowania geometria turbiny. dobra robota

Najpierw chce wymienic przewod paliwowy ktory slychac ze ewidentnie lapie lewe powietrze.
    Wie ktos jaka jest srednica tego przewodu to kupie go jutro i wymienie.
    ten przewod idzie od filtra do pompy przed wtryskami, nie chce kupic za malej srednicy zeby nie bylo spadku mocy.
    dzieki

kasbak
    Gość

Domyślnie

[/QUOTE]ten przewod idzie od filtra do pompy przed wtryskami, nie chce kupic za malej srednicy zeby nie bylo spadku mocy.
    dzieki[/QUOTE] wydaje mi się że gdyby ten wężyk byl walniętyw tym miejscu to nie słyszałbyś syku powietrza tylko sączyło by się paliwo,bo powstaje tam już jakieś ciśnienie.Aśrednica wężyka to albo 6 albo 8 teraz nie pamiętam ale też chciałem wymieniać.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Srednica tych przewodów paliwowych filtr paliwa/pompa wtryskowa i te na pompie "załamane" to 8mm,wymień je skoro coś z nich słychać lub sączy sie ropka,ja ostatnio przerabiałem temat spękanych tych wężyków,objawy były podobne z tym ze bella jechała ale traciła czasem całkowicie na mocy i też dym z rury szedł. Po wymianie tych węzyków i zaślepieniu EGR wszystko wróciło do normy,baa... jest nawet dużo lepiej