Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: klimatyzacja nie działa

Użytkownik Ogier Avatar czisi
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    Alfa Romeo 156sw

Domyślnie

Witam panowie dołączam się do tematu gdyż mam ten sam problem klima nie śmiga . Przekaźniki wyszystkie posprawdzałem są OK . Bezpieczniki też wszystkie posprawdzałem i są OK , dioda od klimy świeci cały czas . Podłączałem sprężarkę na krótko i działa, elektro-sprzęgło tyka . Z moich odserwacji wynika że przekaźnik włączający sprężarkę nie dostaje impulsu . Co może być przyczyną??
    Dodam jeszcze że auto mam 2 tygodnie i kima nie działa od momentu kupna , dzisiaj sprawdzałem wszystko przy temp 17-18'C i obojętnie czy sprężarka była włączona na któtko czy nie temperatura powietrza lecącego z nawiewu była taka sama .(Nie czułem tego mroźnego powietrza jak to z klimy) Ratunku panowie lato idzie

Użytkownik Ogier Avatar Bolec-scnm
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 2.4 jtd 136KM 1998r

Domyślnie

Powiedzcie jeszcze jak jest z tą diodą, w każdym modelu i roczniku sygnalizuje niski poziom czynnika przez mruganie?

Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    Alfa Romeo 156sw

Domyślnie

Witam , dzisiaj nastąpił mały przełom odnośnie klimy w mojej "niuni" mianowicie całkowity brak czynnika . Sprawdzałem na obu tych "wentylach" i ani pół psssssyku ... dodam jeszcze ze dioda od klimy świeci sobie w najlepsze mimo braku czynnika

Moje autko Alfa Romeo 156 SW 2001 r 1.9 jtd 115 km

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 2.4 jtd 136KM 1998r

Domyślnie

Czyli mruganie diody przy braku czynnika to bajka lub występuje w pewnych modelach.

Alfalotnik
    Gość

Domyślnie

u mnie co nieco "psykło"
    ale może jest za mało żeby czujnik pozwolił załączyć sprężarkę
    teraz pytanie czy można w jakiś sposób oszukać czujnik ciśnienia - wiecie zasymulować że gaz jest w układzie..?

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 2.4 jtd 136KM 1998r

Question

Dzisiaj u mnie sprężarka ruszyła!!
    Sprzęgło agregatu załącza się na 30-60sek. po chwili dołącza się wentylator. Następnie oba na 30-60sek. oba stają i od nowa.

Mam wersje z klimatronikiem, wie ktoś czy to normalna praca, czy sprężarka podczas schładzania powinna pracować nonstop, aż do uzyskania zadanej temperatuty

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał czisi Zobacz post
    Witam , dzisiaj nastąpił mały przełom odnośnie klimy w mojej "niuni" mianowicie całkowity brak czynnika . Sprawdzałem na obu tych "wentylach" i ani pół psssssyku ... dodam jeszcze ze dioda od klimy świeci sobie w najlepsze mimo braku czynnika

Moje autko Alfa Romeo 156 SW 2001 r 1.9 jtd 115 km
    W mojej też cały czas pali się kontrolka a czynnika niema na 100% bo mam pęknięty przewód i cały czynnik spier..... więc agregat i wentylator też się nie uruchamia. jak dostanę przewodzik zmontuje wszystko, nabije układ i zobaczymy.

Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    Alfa Romeo 156sw

Domyślnie

RafcioL27 daj znać co i jak bo kurcze już mi sie pomysły kończą co z tą klimą . Najbardziej mnie gryzie pytanie gdzie się podział czynnik z mojej klimy . Którędy mógł śmignąć , najpierw sprawdzę cały układ kompresorem na ciśnieniu 8 bar , jak nic niebędzie słychać to wypędzluje wszystkie rury wodą z mydłem i mam nadzieje że znajde ten wyciek . Nabicie klimy mam za free o ile złączna w renault jest taka sama(kumpel jest mechanikiem w servisie)

Keeperek
    Gość

Domyślnie

RafcioL27 daj znać co i jak bo kurcze już mi sie pomysły kończą co z tą klimą . Najbardziej mnie gryzie pytanie gdzie się podział czynnik z mojej klimy . Którędy mógł śmignąć , najpierw sprawdzę cały układ kompresorem na ciśnieniu 8 bar , jak nic niebędzie słychać to wypędzluje wszystkie rury wodą z mydłem i mam nadzieje że znajde ten wyciek . Nabicie klimy mam za free o ile złączna w renault jest taka sama(kumpel jest mechanikiem w servisie)
    Nie polecam Ci pompować powietrza w instalacje, chodzi o to że w powietrzu jest wilgoć, a wilgoć to największy wróg w instalacji chłodniczej. Próby szczelności powinno się robić azotem. Z resztą 8 bar to za mało , na pracującym układzie na stronie tłocznej może być nawet 20bar. Podpowiem Ci, że zawsze wraz z czynnikiem chłodniczym ucieka niewielka ilość oleju z układu. Szukaj tłustych plam. Przyjżyj się skraplaczowi, czy nie jest uszkodzony mechanicznie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Smile

Jak masz kumpla od klimy to poproś go żeby Ci dodał kontrastu do układu, nawt nie musi przecież nabijać do pełna klimy, pojeździsz z tydzień czasu na klimie i pojedziesz na sprawdzenie a pod ultrafioletem ładnie się wyciek powinien zaświecić jak oczywiście jest.