Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Alfa bez mocy na niskich obrotach

Mougli
    Gość

Domyślnie Alfa bez mocy na niskich obrotach

Witam
    Chce kupić sobie Alfe 156 1.6 1998rok ( http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-6...-C8829618.html ) tylko nie wiem czego jest napisane 101KM przeciez nie bylo takiego motoru w tych alfach i musi byc 120 bynajmniej tak mi się wydaje pewnie pomyłka. Ale nie w tym rzecz alfa niewiem czego może przez to ze długo stała nie odpalana według sprzedającego 3 miesiące, w każdym razie na niskich obrotach tak do 2-3 tys niema przyspieszenia wrecz bym powiedzial że jakaś zamulona jest na poczatku byla tragedia i ledwo sie toczyla ale jak pojezdzilem chwile to troche sie rozbrykała i koło 3tys obrotów już normalnie wszystko gra wciska w fotel aż miło. Gość mówił ze jak się wymieni pasek oleje i naleje dobrej benzynki i pojeździ to się rozchodzi i będzie silnik pracował elegancko zwala wszystko na to ze stała długo nie odpalana. Ale jak to mówią że doby sprzedawca dziurawe buty potrafi sprzedać, wiec jakoś nie mogę się przekonać a że to będzie mój pierwszy samochód i wybrałem właśnie Alfe156 liczę na pomoc forumowiczów starych wyjadaczy, którzy o tych samochodach wiedzą już wszystko pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 17:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:34 ----------

Aha i jeszcze zapomniałem się zapytać czy jak pojadę sobie na stacje diagnostyczna czy powiedzą mi wszystko czy silnik pracuje ok jak zawieszenie itd bo ja kompletnie się nie znam i nawet nie mam z kim jechać żeby mi pomógł

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Coś słychy mnie biorą że była wersja 101KM albo 105KM i któraś z nich nie posiadała wariatora. Co do stacji diagnostycznej to pewnie by Ci powiedzieli tak jak i każdy w miarę dobry mechanik znający się odrobinę na alfach. Ale ten przebieg jest super aż w miarę nieprawdopodobny, albo autko większość stało przed domem, albo ubogi nim jeździł, albo jest zdrowo cofniety podłącz pod kompa i sprawdż co tam ecu widzi za przebieg tylko nie słuchaj takiego pitolenia że ecu był wymieniany na inny bo poprzedni szwankował

No i dodam coś od siebie że autko nie ma klimy a jak masz zamiar kupić no to kupuj bogatszą wersję z klimą.
    Ostatnio edytowane przez Adampoz ; 19-08-2010 o 16:55

Mougli
    Gość

Domyślnie

aha spoko a to źle ze niema tego wariatora? nie wiem patrzyłem na jakiejś stronie autocentrum czy cos i tam jest tylko JTD 105KM a ta wersja z tego rocznika 1.6 wyszła według tej strony jedynie w wersji 120KM T.S Co do licznika to pewnie cofnięty ale to tez powinni mi powiedzieć na stacji tylko ciekawe ile jak z 50tys to ok tylko żeby nie było drugiego tyle cofnietego co jest ;( hehe

---------- Post dodany o godzinie 18:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:03 ----------

A samochód oprócz licznych delikatnych rys mam nadzieje ze wystarczy polerowanie jest bardzo zadbane w szczególności w środku nie wygląda żeby było często używane powiedział bym ze w idealnym stanie w środku do tego właściciel tysiaca mi z ceny schodzi wlasnie za te rysy które rzekomo były spowodowane wścipską Kuną która chyba tak jak ja zakochała się w tej Alfie ^^ a ma ktoś pomysł o co chodzi z tym marnym przyspieszeniem na niskich obrotach? moze po przeczyszczeniu bedzie ok? a na stacji będą wiedzieć czemu tak się dzieje?

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Poczytaj to z tego co tu piszą w 156 były montowane 120KM a 147 105KM więc w tel alfie jest silnik po przeszczepie ze 147

http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._wariator.html

---------- Post dodany o godzinie 18:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:09 ----------

Co do wszystkich Twoich pytań to raczej byś musiał jechać do speca od Alf albo na pełną diagnostykę komputerową wraz z hamownią

Mougli
    Gość

Domyślnie

Niema Klimy ?? yyy chyba była z tego co pamiętam i to nawet sprawna tylko trzeba dobić bo słabo już dmuchała;] No nic pojade na stacje diagnostyczna i bede liczył ze tam mi pomogą wrazie czego bede miał jeszcze 2tyski na doprowadzenie do porządku tego samochodu ale przypuszczam ze to wystarczy tylko na to co bedzie niezbedne odrazu i kasa sie rozejdzie

---------- Post dodany o godzinie 18:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:47 ----------

silnik po przeszczepie a po co ktoś by tak robił ;p a zapytam typów zobaczę co powiedzą grubość lakieru tez sprawdzę na wszelki wypadek

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Mougli Zobacz post
    Niema Klimy ?? yyy chyba była z tego co pamiętam i to nawet sprawna tylko trzeba dobić bo słabo już dmuchała;] No nic pojade na stacje diagnostyczna i bede liczył ze tam mi pomogą wrazie czego bede miał jeszcze 2tyski na doprowadzenie do porządku tego samochodu ale przypuszczam ze to wystarczy tylko na to co bedzie niezbedne odrazu i kasa sie rozejdzie

---------- Post dodany o godzinie 18:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:47 ----------

silnik po przeszczepie a po co ktoś by tak robił ;p a zapytam typów zobaczę co powiedzą grubość lakieru tez sprawdzę na wszelki wypadek

Na pewno nie ma klimy to widać po panelu. Więc nie wierz kolesiowi że trzeba nabić bo nie będziesz miał gdzie
    No i ma tylko 1 poduszkę powietrzną, troszeczkę mało
    A przeszczep silnika robi się najczęściej jak silnik się zajedzie i ktoś staje przed decyzją o remoncie silnika lub kupnie używki niewiadomego stanu i .....

Tylko nie myśl że odradzam kupna jej, bo decyzja zawsze należy do Ciebie ja tylko piszę to co widzę.
    Ostatnio edytowane przez Adampoz ; 19-08-2010 o 19:37

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Wrzuć to na dział PODKARPACIE I LUBELSZCZYZNA
    Może ktos z okolic, kto jest kumaty (a takich u nas na Podkarpaciu nie brakuje) podjedzie i obejrzy, osłucha itd. Mozliwe, że nawet ktos ją oglądał.
    Tam na zdjeciu jest mało widoczna rzecz więc pytam: czy ma haka??
    Jezeli tak to przeszczep mozliwy...

A ja dodam coś od siebie!!!

Nie dość, że 1,6 TO JESZCZE GOLAS!!!
    Za te pieniądze kupisz 2,0 z alusami, klima i skórą w naprade dobrym stanie (uwierz mi)
    Ostatnio edytowane przez czesany ; 19-08-2010 o 21:44
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Może poprostu błąd w urzędzie, a nie od razu przeszczep.
    Jakby robił przeszczep, to wątpie, żeby chciało mu się papiery zmieniać żeby mu mniejszą moc wpisali.
    Dla pewności poproś o zdjęcie pokrywy zaworów
    Co do braku mocy na niskich obrotach, to TSy mają to do siebie, że ładnie zbierają sie dopiero od ok. 3krpm. Musiałby to auto zobaczyć z Tobą ktoś kto co nieco wie i jeździł już TSem. Na stacji diagnostycznej nie licz na cuda, prędzej ASO

Mougli
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za komentarze chyba jednak daruje sobie tą alfe i poszukam innej bo i tak jestem w dupie bo się zakochałem i muszę taką mieć;P za dużo nie wiadomych tak jak piszecie a nie chce wtopić z pierwszym swoim samochodem i żeby później mi stał bo z braku kasy nic z nim nie zrobię nie zarabiam studiuje a mam 5km i przydało by się czymś podjechać a tak nawiasem pytając to skąd wiadomo czy jest klima czy niema??
    A co do tej Alfy to widać że typ coś kombinuje bo po co by mnie kłamał o klimie, hak rzeczywiscie jest wiec wszystko możliwe że silnik przeszczepiony jeszcze na dodatek jakoś jak na moje ucho nie równo chodził.
    To nic szukam dalej chciałem znaleźć gdzieś blisko żeby daleko nie musieć jechać ale chyba jednak będę musiał ruszyć gdzieś dalej bo na podkarpaciu lipa jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Klime, a raczej jej brak mozna poznac po pierwszym pokretle sterowania nawiewem. W miejsce śnieżynki (auta z klimatyzacja) ma strzałkę oznaczającą zamknięcie obiegu. No i same oznaczenia na pokretle tez sa inne