U mnie to samo. Czy ktoś wymieniał może ten przewód od wspomagania?? Czy to ewidentnie pompa??
U mnie to samo. Czy ktoś wymieniał może ten przewód od wspomagania?? Czy to ewidentnie pompa??
U mnie tez bzyczy w kabinie ale za to jak krece kierownica albo obroty lekko faluja (delikatnie doslownie) na wolnym to dzwiek sie zmienia ( to mnie doprowadza do szalu), na zewnatrz za to nie slychac bzyczenia tylko szumiacy metaliczny dzwiek, ktory czasami ustaje po paru przekreceniach kolami! Tylko czy to pompa? Jak auto jest zimne krece malym paluszkiem, jak rozgrzane to troszke ciezej ale bez tragedii! Jakies sugestie? Opisalem szczegolowo jak moglem!
Dziekuje!
na początek sprubuj czegoś takiego:
http://www.prestone.pl/produkty/plyn...ierownicy.html
Kiedyś użyłem tego w Tipo. Fakt ze dopiero po ok 500 km ale wyciszyło pompę wspomagania. A zaraz po użyciu wyraźnie dało się odczuć lżejsze działania.
Nie pamiętam ile to kosztowało ale nie jest szczególnie drogie.
po odkręceniu przewodu z zaworem i wyczyszczeniu zaworka, w którym główna część to sprężynka i blaszka, brak efektów. pompa dalej wyje. może to wina przekładni jakiś nie odpowiednich ciśnień w układzie
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 09-06-2010 o 19:05
alfa 145
alfa 147x5
alfa 155 v6
alfa 159 jtd 8v
mam taki sam problem wyje mi tak samo jak u kolegow.dzis wlasnie wyjolem pompe i jutro mam zamiar zamontowac druga tylko zastanowilo mnie czy to przypadkiem alternator nie moze byc?
a i jechalem bez plynu do wspomagania jakies 100 km.doradzi ktos?
Ale o jaką radę prosisz? Jeśli jechałeś bez płynu, to raczej dobiłeś tę pompę, więc Twoje działania idą w bardzo dobrym kierunku, bo chcesz dać nową.
A alternator możesz sprawdzić pokręcając za koło pasowe - ma się obracać cicho, bez żadnych podejrzanych dźwięków.
o to mi wlasnie chodzilo chcialem sie upewnic czy pompa moze wydawac takie dzwieki.
radzę sprawdzić czy to nie hałasuje rolka paska klinowego ta duża, u mnie to było przyczyną wycia a hałas się tak przenosił że byłem przekonany że to pompa (i nie tylko ja ale i mechanicy) nawet po zdjęciu paska i kręceniu rolka nie wydawała dziwnych dzwięków co mnie zmyliło dopiero jak się rozleciało w niej łożysko to sprawa się wyjaśniła.
alfa 145
alfa 147x5
alfa 155 v6
alfa 159 jtd 8v