Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: [2.0 TS] - Hałas od pompy wspomagania?

ibol
    Gość

Domyślnie [2.0 TS] - Hałas od pompy wspomagania?

Witam,

Od tygodnia wraz z obrotami silnika nasila się przydźwięk najprawdopodobniej płynący z pompy wspomagania. Jest to charakterystyczne dla niej metaliczne brzęczenie. Nie ma na niego wpływu ruch kierownicą. Jest jakby sprzężony z obrotami silnika. Co najprawdopodobniej jest jego przyczyną?
    Zaznaczę, że wspomaganie działa prawidłowo.
    Uprzedzając wszystkie odpowiedzi wklejam PRTSCR z Autodaty:

- czy ktoś już przerabiał ten temat?

Odpowiedzi szukałem na tym forum, lecz znalazłem tylko na poniższym:
    http://www.forum.alfaholicy.org/subs...ewsubscription

nie mniej nie satysfakcjonuje mnie ona .
    Ostatnio edytowane przez ibol ; 16-03-2010 o 10:16

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

sciag pasek wielorowkowy i upewnij sie czy to czasami nie alternator albo jakas rolka albo napinacz.A tak poza tematem to co to masz za autodate w wersji polskiej?

ibol
    Gość

Domyślnie

Autodata należy do mojego mechanika. Auto osłuchiwaliśmy stetoskopem i wyszło, że ewidentnie pompa wspomagania. Nie mniej faktycznie zawsze pasek można zdjąć, żeby upewnić się na 100%.

rally
    Gość

Domyślnie

miałem podobne wycie. Okazało się, że głowną przyczyną było łożysko koła pasowe. Ale do wymiany jest całe koło.
    Swoją drogą pompa też troszkę mu w tym pomagała.

ibol
    Gość

Domyślnie

Wracam do tematu, bo pompa cały czas wyje. Do tej pory byłem w 3 warsztatach i u 2 specjalistycznych zajmujących się układami wspomagania kierownicy. Wszyscy osłuchiwali stetoskopami, rurkami i kijami, niektórzy od razu stwierdzali, że to mało prawdopodobne, że pompa, bo dźwięk jest stały niezależnie od kręcenia kierownicą, ale zmienny wraz z obrotami silnika. Jeden magik stwierdził zaś, że mam wlany nie właściwy płyn do wspomagania, bo Alfy nie lubią czerwonego i najlepiej, żeby wlać "zielony VolksWagenowski", a jeśli to nie pomoże, to jednak pompa ma już dosyć.

Minęło już pół roku i pompa jak wyła tak wyje, ani ciszej ani głośniej, układ wspomagania działa idealnie ... może coś w tym jest, tylko pytanie, jaki płyn najlepiej wlać i jak odniesiecie się Panowie z doświadczeniem do wyżej opisanej opini?

Dodam, że wlałem 250ml środka do wyciszania pomp wspomagania i nic się nie zmieniło.
    Zdejmowany był też pasek wielorowkowy i faktycznie cisza jak makiem zasiał ale co z tego jak na tym samym pasku jest alternator i inne ... (stetoskopy jednak stwierdziły, że to od pompy).

Może jeszcze jedno naprowadzi na cel - zaraz zanim zaczęło się wycie, pękł mi wąż od wspomagania i trzeba było pojechać do mechanika 5km bez płynu (3 zakręty) i po naprawie zalać nowym ...

Z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to masz pompę do wymiany - przytarłeś panewkę tą jazdą bez płynu - trzeba było tak od razu pisać.

ibol
    Gość

Domyślnie

... i nie ma szans na wyciszenie tego gęstszym płynem?
    Generalnie pompa działa w tym stanie jak już pisałem od pół roku i nie pogarsza się jakość jej pracy. Jak padnie w końcu, to przynajmniej będę znał przyczynę. Niestety nie było wyjścia - wyciek nastąpił na trasie ;(

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jeśli to nie była za długa trasa tak do 100 km i w dzień to warto było wtedy zdjąć pasek i jechać bez świateł na akumulatorze.
    Natomiast co do ratowania pompy jakimś gęstym wynalazkiem to byłbym bardzo sceptyczny. Uważaj żeby w ten sposób nie załatwić całego układu bo możesz mieć potem jeszcze więcej do wymiany.

Użytkownik Świeżak Avatar piotr_147
    Mieszka w
    mielno
    Auto
    Alfa 155 v6 ,Giulia Q4

Domyślnie

Witam podpinam się pod wątek bo mam identyczne objawy wyje pompa a wspomaganie działa dobrze wymieniłem już pompę i bez zmian czy ktoś ma jakieś pomysły dodam że płyn ma kolor ciemno czerwony i jest nie przezroczysty był wymieniany na nowy
    alfa 145
    alfa 147x5
    alfa 155 v6
    alfa 159 jtd 8v

elmer
    Gość

Domyślnie

a ja spytam czy sa jakies zestawy naprawcze do pomp wspomagania ?