Witam.
Ostatnio zauwazylem dziwna rzecz w moim samochodzie. Prze gwaltownym hamowaniu slysze stuki w zawieszeniu ( z przodu). Przy lekkim hamowaniu lub normalnej jezdzie to zjawisko nie wystepuje. Co moze dawac takie objawy?
Witam.
Ostatnio zauwazylem dziwna rzecz w moim samochodzie. Prze gwaltownym hamowaniu slysze stuki w zawieszeniu ( z przodu). Przy lekkim hamowaniu lub normalnej jezdzie to zjawisko nie wystepuje. Co moze dawac takie objawy?
Wszystko, oprócz gum stabilizatora, ale zacznij od sprawdzenia dokręcenia śrub kół jezdnych.
Tez mam nie raz takie gluche pukniecie ale tez nie zawsze, moim zdaniem to wina sworznia...
Jeżeli podobne puknięcie występuje też podczas żwawszego ruszania, to prawdopodobnie górny wahacz się kończy.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja mam podobnie i winowajcami sa tuleje dolnego wahacza
a ja mam takie pytanie ,skoro swiezy temat o zawieszeniu to nie bede zakladal nowego ,stuka mi w prawym kole ,bardzo metalicznie przy nawet malych nierownosciach nawet .Bylem na przegladzie dzisiaj ,bo skonczyl mi sie 3 miesiace temu ( moj bladzapomnialem ) P i ziomek na trzepakach sprawdzal ,powiedzial ze rusza sie calosc przy ( i tutaj moge nie do konca precyzyjnie powtorzyc to co mowil) uchwycie dolnego wachacza z tego co mowil to sa tylne i przednie uchwyty i tylni sie rusza, pokazywal mi to , na dwie sruby przykrecony uchwyt i guma czy to moze byc to ,czy to ze sie to rusza to jakas nieprawidlowosc , z lewej strony mowil ze rusza sie ale bardzo malo i radzil zeby wymienic wszystkei gumy w lewej i prawej strony ? Dodam ze wszytko zaczelo sie kiedy wpadlem tym kolem w ogromna dziure na skreconch kolach ,musialem wymienic wtedy lozysko (az podbilo mi auto)
Ostatnio edytowane przez peenbe ; 24-10-2010 o 14:31
up...!
Poszła Ci tuleja na dolnym wachaczu. Wyjmij sprawdz stan sworznia. Jeśli sworzeń jest ok to możesz zmienić zame gumy, jeśli nie to caly wachacz do regeneneracji lub wymiany z wiekszym naciskiem na wymiane.
Bo samochód to nie wszystko
Zauwazylem dzisiaj niesamowita rzecz, byc moze ulatwi to diagnoze stukania ,ale byc moze Chrzanu ma racje i utwierdzi mnie i jego w przekonaniu o tym ,ale do rzeczy...jak pisalem stuki sa bardzo glosnie i metaliczne, "twarde" ale kiedy skrecalem na skrzyrzowaniu ,a bylo bardzo nierowno i na prostej drodze tlukloby sie ogromie to w takiej sytuacji zupelnie nie slychac stukania. Jechalem pozniej slalomem i to na nierownej drodze i faktycznie stukanie zanika ,kiedy tylko wyprostuje kola stuka ,bylem zdumiony nie ukrywam ,macie jakies spostrzezenia ?
Nie wiem, ale moim zdaniem lepiej sprawdzić tuleje na wahaczu, jak słyszysz metaliczne stukanie to może być to sygnał, zę przegub się sypie, sprawdź osłony na przegubie zewnetrzbym, i zobacz te tuleje w jakim są stanie.