Witam
MAm taki oto problem, wskazówka od temperatury cały czas spoczywa na 50 st. i ogrzewanie słabo grzeje.Co może być przyczyną?
AR 156 1.6TS 2000r sedan
pozrawiam
Witam
MAm taki oto problem, wskazówka od temperatury cały czas spoczywa na 50 st. i ogrzewanie słabo grzeje.Co może być przyczyną?
AR 156 1.6TS 2000r sedan
pozrawiam
jaki dystans pokonujesz autem ?
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Już trochę było o tym na forum sprawdź tę rurkę i jeżeli masz możliwości to podłącz pod kompa i sprawdź temperaturę. A zanim kupisz termostat to dobrze przeszukaj te forum![]()
Ostatnio ponad 100km. Ok sprawdzę tą rurkę.
No tak, ujemne, ale nie po przejechaniu 100km chybaI razem w parze idzie też słabe ogrzewanie. Ale dzięki zapodpowiedz. Sprawdze tą rurkę i dam znać co i jak.
U mnie na wskaźniku temperatury wskazówka spoczywa przed pierwszą kreską czasem niżej ok 80*, termostat otwarcie ma 80-83* na komputerze temp oscyluje 72-77* przy jeździe do 2000obr. Ciepełko z nawiewów zaczyna lecieć po przejechaniu ok 1,5-2km czy to znak że termostat jest do wymiany?
W JTD silnik ma wysoką sprawność i znaczy to,że są mniejsze straty energii dalej to,że mniej się tej energii zamienia w ciepło. Ja przy sprawnym termostacie nagrzeje alfę na ok 10 km (zaraz po osiągnięciu 50 stopni zaczynam bardziej żywo jeździć i nie włączam siły nawiewu na maxa ) ale po zjeździe z wiekszej góry ustawiając pokrętło siły nawiewu na max potrafi schłodzić płyn do 60-70stopni. Wydaje mi się normalne to. Mam też zaślepiony zawór EGR i on też wpływa na nagrzanie silnika ponieważ po otwarciu tego zaworu spaliny przepływają prze wymiennik ciepła za pomocą którego nagrzewa się również płyn chłodniczy.
W swoim samochodzie dodałem dogrzewanie płynu za pomocą 3 świec żarowych i jest ok
witam ja też uważam że to termostat czasami wystarczy tylko puknąć też potrafi poskutkować... lepiej wymienić i tak...
pozdrawiam![]()