No spoko w czwartek jadę do mechanika od Alfa Romeo! Co do kupna to możemy się dogadać a cóż tak przecież masz 2 AR !
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Ludzie skąd takie pseudofachowe przepisy bierzecie????? Tak wręcz nie wolno odpowietrzać ciśnieniowego układu chłodzenia, a taki jest w każdej AR156...
Podczas zalewania płynu powinno odkręcić się korek na chłodnicy (w AR147 jest też odpowietrznik na wężu nagrzewnicy) - jak zacznie wyciekać płyn to zakręcić. Wlać płyn do poziomu maksimum w zbiorniczku i ZAKRĘCIĆ korek. Następnie należy zagrzać silnik do włączenia wentylatorów (albo co najmniej do otworzenia termostatu) i pozostawić do ostygnięcia - płyn zostanie zassany ze zbiorniczka. Po ostygnięciu uzupełnić płyn w zbiorniczku i gotowe.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
co do tego wskaznika to moge smialo powiedziec zebys sie nim nie sugerowal, on pokazuje co mu sie podoba
u mnie wskaznik rusza dopiero jak temperatura ma jakies 60st, jak jest na wskazniku 50st (pierwsza kreska) to na kompie juz 65st. a potem to roznie bywa, bo wskaznik zyje swoim swiatem, raz mniejsze a raz wieksze przeklamania
Wszyscy popełniają błąd tzakładając że wskaźnik kabinowy jest liniowy, a tak nie jest. Jedynie w okolicach 90C wskazania wskaźnika i odczyt z komputera się pokrywają
AR156 1.6TS 2000
Wskazania zegaru temperatury silnika JTDm 2,4. Temperatura po przejechaniu 20km na zewnątrz mróz, śnieg i zawieja.
Zauważyłem jeszcze, że jak odkręci się ogrzewanie na maxa to wskazówka odchyla się troszkę w lewo ale NA PEWNO nie dochodzi do drugiej kreski - takie wskazania sugerują bezwzględną konieczność wymiany termostatu.
AR156 1.6TS 2000
jest jednak zamontowany w aucie w celach kontrolnych i jeżeli jego wskazania odbiegają od normy należy się kwestią zainteresować.
jezeli temp. na fotce wyzej jest taka jaka jest ,to chyba w silniku JTD to jest idealna temperatura czyli okolo 80 C ,dlaczego wiec wymieniac termostat ? U mnie po przed wymiana ( nie sprawdzalem na komputerze) temp. nie dochodzila do 70 C ,a po wymianie stoi na 80 ,wiec zaryzykowalem wymiane po obserwacji kabinowego wskaznika i dobrze zrobilem bo teraz jest wszystko okej...
ja zrobiłem podobnie z wymianą termostatu. I sie udało - miałem walniety termostat w jtd i temp nie przekraczała drugiej kreski, ledwo podnosiła sie na 70st. C ciepłe dni (lipiec/ sierpien), po przejechaniu sporego kawałka drogi ok 15km. Teraz po 15km trzyma mi ok. 88st. Termostat kupiłem Behr.
Powiem jeszcze, że wskaznik w jtd mam dokładniejszy niz w ts (juz kiedys o tym pisałem). Jak mi sie kiedys uda zrobic test to pokaże jak pokazuje wskaznik, a jak widzi to komp.