Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Kontrolka wtrysków paliwa - świeci , pomocy!

Edwin700
    Gość

Domyślnie Kontrolka wtrysków paliwa - świeci , pomocy!

Witam , mam problem , posiadam alfe 145 tj. 1.4 benzyna + gaz , i wlasnie jadac na gazie , gdzies jakims cudem zgromadzil sie gaz i doszlo do wystrzalu , po tym odrazu zaswiecila sie kontrolka wtryskow i co gorsza nie gasnie , nie pomogla jazda na benzynie , ani kilkukrotna proba odpalania i gaszenia auta, auto jesli o jazde chodzi nie stracilo ani na mocy zarowno na gazie jak i benzynie ani tez nie odcina mi doplywu paliwa , odpala bez problemu , ale denerwuje mnie ta kontrolka co moze byc przeczyna tego ze ona swieci? zepsul sie czujnik czy cos?bylem u swojego znajomego mechanika mi mowi ze to moze jest blad i trzeba podpiac opd komputer i usunac i ze z tym mozna jezdzic , ale boje sie o swoja belle prosilbym o jakas szybka odpowiedz odnosnie przyczyny , badz tez jak to naprawic i czy to grozne...z gory dziekuje za kazda podpowiedz

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Jak Ci łupneło gazem w dolot to przepływomierz na 99% do wymiany, podpięcie pod kompa powinno pokazać. Objawy to duże spalanie.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyśko Zobacz post
    Jak Ci łupneło gazem w dolot to przepływomierz na 99% do wymiany, podpięcie pod kompa powinno pokazać. Objawy to duże spalanie.
    Prawda. Do objawów dodałbym braki mocy i problemy z wkręcaniem na wyższe obroty. Na kompie nie bardzo widać, jedyne, co daje wskazówkę to napięcie (
    BTW jaką masz instalację, że strzela, mieszalnik? Jeśli tak, to lepiej na tym nie jeździj, zarżniesz bellę.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Edwin700
    Gość

Domyślnie

wlasnie jesli chodzi o wkrecanie na wyzsze obroty to nie ma roznicy wszystko pieknie , obroty rowniez brak roznicy, ani nie sa mniejsze ani nie ma zadnych wachan , wszystko wlasnie jest tak jak bylo, 10 stycznia robilem przeglad i wszystko przeszlo znakomicie , a takie lupniecie zdazylo mi sie pierwszy raz, a spalanie sam jeszcze nie wiem bo to dzisiaj mi sie stalo a zrobilem pozniej moze 40 km na tym , a cena wymiany przeplywomierza ile mniej wiecej wynosi? bo mam martwy sezon w firmie teraz i z kasa cieniutko...

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Przepływka nowa do 1.4 to jakieś 6 baniek... Zamienników się nie zakłada, bo nie trzymają parametrów. Ale najpierw sprawdź dokładnie wszystko, najlepiej u kogoś z Alfami i fanaberiami TSów ogarniętego.

piterek83x
    Gość

Domyślnie

miałem podobny przypadek. Wymiana świec i kabli pomogła. Kontrolka się już nie świeci i gaz nie strzela.

Edwin700
    Gość

Domyślnie

co do przeplywki to strasznie drogo jak na stan mojego konta dzisiaj :O sprobuje ze swiecami i kablami moze to pomoze oby! a jak sie zacznie sezon u mnie w firmie to postawie moje malenstwo gdzies do kogos z glowa i niech zrobi wszystko na zero, a jeszcze pytanko czy jesli wszystko chodzi , auto pali i jezdzi bez problemu to czy moge jezdzic nawet jesli ta kontrolka sie swieci czy moge cos uszkodzic?

piterek83x
    Gość

Domyślnie

jeszcze spróbuj zresetować komputer czyli odłącz klemy.

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Zależy co dokładnie padło, jeżeli przepływka to później i sondę może trafić. Skontaktuj się z kolegą weloo tutaj na forum, on jest z Rz i może Ci podpiąć auto do kompa, wtedy będziesz mniej więcej wiedział co jest grane.

PS. ja też mogę podpiąć ale do Rzeszowa mam 60km i się nie wybieram w najbliższym czasie.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Edwin700 Zobacz post
    co do przeplywki to strasznie drogo jak na stan mojego konta dzisiaj :O sprobuje ze swiecami i kablami moze to pomoze oby!
    Nikt nie mówił, że te są tańsze - np. zestaw kabli NGK to ok. 300, fajek zapłonowych 85zł a świec co najmniej 200zł, a oryginały na 100kkm ponad 400zł.
    Twin Spark wita
    Cytat Napisał piterek83x Zobacz post
    jeszcze spróbuj zresetować komputer czyli odłącz klemy.
    Nie wiadomo który to rok, tak się resetowało do '98, zapomniałeś dodać że potem się odpala auto i na jałowym czeka, aż włączy się wentylator. Poza tym, nie wydaje mi się, żeby w warunkach uszkodzonego nie-wiadomo-czego adaptacja była dobrym rozwiązaniem. No i gaz ma swój własny program (przez który adaptację PB szlag trafia BTW).
    Cytat Napisał Krzyśko Zobacz post
    Zależy co dokładnie padło, jeżeli przepływka to później i sondę może trafić
    Prawda, chociaż perspektywa dość odległa.