Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: falujące obroty

forward96
    Gość

Domyślnie falujące obroty

Witam,
    Jestem nowym szczęśliwym użytkownikiem naszej włoskiej kochanki 156 1.8 16V T.S. 1998r
    Zauważyłem jedyny mankament sprowadzonego autka- mianowicie falujące obroty ale żeby było ciekawiej to falują tylko w momencie kiedy jedziemy (tzn. kiedy np. przy prędkości 80km/h wrzucam na luz i wtedy obroty spadają do 800 obrotów i skaczą do 1500 i tak cały czas) , natomiast kiedy autko już się zatrzyma lub zwalniamy poniżej 30km/h wtedy wszystko jest ok tzn. obroty mają ok 800-950 obrotów na minutę. czytałem na forach że zazwyczaj przydałoby się przeczyścić przepustnicę i silniczek krokowy ale to w momencie kiedy te obroty falują non stop a u mnie tylko podczas jazy tak się dzieje.
    Bardzo proszę o pomoc jak temu zaradzić i co jest przyczyna bo jeśli to jest możliwe to chciałbym to własnymi siłami naprawić lub ze znajomym mechanikiem. Chciałbym nadmienić , że o mechanice nie mam w ogóle pojęcia ale jeśki ktoś by chciał zespół na wesel to zapraszam... Bardzo proszę kolegów maniaków o pomoc.
    pozdrawiam

Hejnas1989
    Gość

Domyślnie

Witam. Ja w swojej miałem to samo, identyczne objawy. Dzisiaj byłem w serwisie podłączyli malutką pod kompa i wyskoczył błąd sondy lambdy. Skasowali go coś tam posprawdzali i jak na razie jest ok tzn. obroty czasami się wyregulują, ale co najważniejsze nie ma opadania ich do wartości około 600 przy zmianie biegów i tak jak wyżej pisałeś. Mam nadzieję, że to jest tylko to, że nie będę musiał wymieniać sondy, ale to okaże się po jakimś czasie. Więc radzę ci jechać na kompa do serwisu i okaże się, że pewnie u Ciebie jest to samo.

Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Hej! Nie wiem czy to możliwe a może to jakiś "cud" ,ale u mnie pomogło wyczyszczenie masy auta. Czyściłem ją z innego powodu, ale od tego czasu mam spokój z falowaniem. Spróbuj-na pewno nie zaszkodzi Też wymieniałem sondę bo miałem walniętą ale dalej falowało

ori
    Gość

Domyślnie

Darek możesz napisać gdzie jest masa auta?// Jest ona przykręcona na śrubkę w blok silnika?? Czym to czyściłeś/ Pozdro
    Ostatnio edytowane przez ori ; 17-03-2011 o 15:24

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Jest koło chłodnicy po lewej stronie przykręcona do karoserii. Odkręć i wyczyść papierem ściernym. Miejsce styku z karoserią też. Pamiętaj żeby mocno ją z powrotem dokręcić . Spróbuj może pomoże. U mnie jak narazie falowania brak Pozdro

ori
    Gość

Domyślnie

Dzieki Danek. Nie moge sobie poradzić z tym falowaniem. Cały czas myśle, że to jakas pierdoła bo sprawdziłem już wszystko Pozdro

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

też tak jutro zrobię o efektach niezwłocznie poinformuję pozdro dla posiadaczy 144kucy
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

ori
    Gość

Domyślnie

Danek widzę, że masz alfę z 2000 r ja z 1998r. Ja u siebie nie widzę masy koło chłodnicy. Mógłbyś zrobić fote może? Rano miałem chwilę, więc podniosłem maskę, u mnie wydaje mi się, że mam masę przymocowaną do skrzyni biegów. Pozdr
    Ostatnio edytowane przez ori ; 18-03-2011 o 09:29

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał ori Zobacz post
    Danek widzę, że masz alfę z 2000 r ja z 1998r. Ja u siebie nie widzę masy koło chłodnicy
    ja także mam 1.8 z 98r. i masa jest dokladnie przykrecona do prawej podłuznicy zaraz koło chłodnicy tak jak pisał danek
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

ori
    Gość

Domyślnie

ok muszę jeszcze raz to sprawdzić Pozdro