Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: 4HP20 - kontrolka od skrzyni, szarpanie przy zmianie na P D R

Michał_Sitek
    Gość

Domyślnie 4HP20 - kontrolka od skrzyni, szarpanie przy zmianie na P D R

Witam,

Mam ogromny problem ze skrzynią w mojej alfie, po uruchomieniu zapala się kontrolka od skrzyni i auto jezdzi w trybie awaryjnym, czasami po zapaleniu i zgaszeniu kontrolka nie zapala się i wtedy auto działa normalnie, lecz po chwili zapala się i przełącza w tryb awaryjny. Dodam jeszcze że w trybie awaryjnym szarpie przy zmianie P D R, natomiast gdy nie pali się kontrolka to działa prawidłowo. Co to może być czy jest to problem ze sterownikiem, czy chodzi o sterownik silnika czy jest osobny do skrzyni i gdzie on się znajduje. Poza wymienionymi w aucie ostatnio zapaliła się kontrolka od ABS-u, a po odpaleniu świeci się ładowanie aż do momentu dodania gazu, po dodaniu kontrolka gaśnie. Proszę o pomoc.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To na wstepie usun problem z ladowaniem. To moze byc powod problemow. Elektronika szankuje jak masz aku niedoladowany.
    Poki nie masz pelnego ladowania to nie zajmuj sie reszta.

Michał_Sitek
    Gość

Domyślnie

A co może być powodem problemu z ładowaniem?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Polaczenia kabli z alteratorem sprawdz. A raczej od razu popraw. A potem wyizyta u elektryka - regeneracja. Aha i obowiazkowo sprawdz prad ladowania. A jak nie czaisz tego to od razu do elektryka

Michał_Sitek
    Gość

Domyślnie

A czy powodem usterki może być cieknąca nagrzewnica, czytałem o tym sporo. Czy może to powodować zalewanie sterownika i powodować zwarcie przez które zapala się kontrolka ładowania? Jeżeli tak to może ktoś z was ma jakieś zdjęcia jak dostać się do tego sterownika i nagrzewnicy aby wstępnie wyeliminować tą usterkę?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Tak, to moze byc powod klopotow ze skrzynia ale nigdy nie slyszalem zeby zladowaniem. Ale czy tak trudno zrobic pomiar zamiast tyle pisac???

Michał_Sitek
    Gość

Domyślnie

Cześć. Wymieniłem wczoraj akumulator i już jest ok z ładowaniem, pozostał problem skrzyni. Wczoraj po odpaleniu kontrolka nie zapaliła się i auto chodziło normalnie przez ok. 10 minut. Po tym czasie znowu zapaliła się kontrolka, skrzynia zaczęła szarpać i wydawać z siebie dziwne dźwięki. Nie mogę ustalić gdzie jest ten sterownik i jak się do niego dostać żeby sprawdzić czy jet wilgotny. Może ktoś z was ma jakieś zdjęcia gdzie to jest?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ja niestety nie mam automatu i nie dobieralem sie nigdy do nagrzewnicy. Ale bylo tego na forum sporo. Poszukaj.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była Alfa Romeo 159 SW 2,2 JTS Distinctive 2006

Domyślnie

"Wyjmujesz te boczki (skórzane) które sa dwa po lewej i prawej stronie konsoli od biegów,
    i tam zobaczysz schowany sterownik w pozycji lezacej. Od strony pasazera odkrecasz chyba 2 sruby juz dokładnie niepamietam a od strony kierowcy odpinasz ten czincz i wyjmujesz go (od strony kierowcy) zdjecia niestety niemam.Pzdr."

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz1WUfycjz2

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Miałem podobne problemy z moim sportronic'iem. U mnie szkód narobiła zgnita nagrzewnica, wymieniłem ją. Problem był dalej. Wysuszyłem sterownik od skrzyni biegów i zmieniłem olej w skrzyni biegów. Sprawdź stan oleju w skrzyni. Jeżeli to nie nagrzewnica ani sterownik i nie olej, to masz problem, być może kosztowny. O automacie ZF 4HP20 czyli tym 4 biegowym sportronicu który masz Ty i Ja i inni słyszałem niezbyt dobre opinie. Pamiętaj że ta skrzynia jest niemieckiej marki = jest ich dużo i jest od nich pełno mechaników, bynajmniej w moim województwie, ale ceny są jak dla niemieckiego auta, czyli bardzo drogie części i kosztowne naprawy. Bądź dobrej myśli być może to tylko jakaś płytka warta parę złotych, bo jeżeli użytkowałeś skrzynię biegów w sposób co najmniej przyzwoity to raczej nie jest to wada mechaniczna. Sprawdź jeszcze czujnik pedału hamulca, bezpieczniki i przekaźniki- masz je pod maską, pod kierownicą i po prawej stronie w bagażniku. Zrób co w twojej mocy :-)

P.S.
    U mnie przez nagrzewnicę nie działały postojówki, oświetlenie kabinowe, centralny zamek, skrzynia biegów, bagażnik, szyby, oświetlenie w drzwiach, kierunkowskazy, dmuchawa, radio, zmieniarka i ICS. Więc sprawdź dla własnego dobra stan swojej nagrzewnicy. To koszt rzędu 90 zł a masz spokój na parę lat i możesz zrobić to sam. Poniżej masz mój problem opisany i chłopaki zarzucili tam parę tutoriali.

http://www.forum.alfaholicy.org/166/...kabinie-2.html
    Ostatnio edytowane przez Competizione ; 02-09-2011 o 11:24