Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Żarówki postojowe - inne niz standard

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post
    Kolego, wymieniałem już kilka razy postojowe światełka i teraz wymiana zajmuje mi jakieś 5 minut. Przetwornicę przekręcasz w lewo lub w prawo (już nie pamiętam) i schodzi. Odpinasz od niej wtyczkę ( kable czerwono/czarne) i odchylasz. Odkręcasz 3 śruby mocujące (1 - góra, 1-po lewej, 1-po prawej) osłonę żarówki (klucz 13 lub ampuł). Odchylasz wszystko lekko i przekręcasz metalową wtyczkę "xenona" w górę o jakieś 15 stopni i wypinasz ją z gniazda. Gdy już to zrobisz, wyjmujesz wszystko i masz gniazdo postojówki przed sobą. Wyciągasz dość długi trzpień na którym siedzi i wymieniasz. Potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności.

Ps. Moim zdaniem to właśnie postojówka dająca żółte światło robi efekt. Widać wtedy jak mocny jest xenon. Montowałem diody ale nie było fajnego efektu.
    no no Paazik 5 min

Alfa i jej ochroniarz

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Hehe :-), człowiek dochodzi do wprawy :-). Szczególnie, że już teraz odkryłem, że nie trzeba wszystkiego odpinać i wyciągać, tylko odchylić :-). H6W niestety szybko przepalają się....

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

ja mam zwykłe LED i sie jeszcze nie przepaliły ;p
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Głogówek
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,5 V6 24V 11.2001

Domyślnie Żarówki postojowe

A ja dodam, że wymieniałem w swojej Alfeczce te postojówki i szybko sie przepaliły (obie). Dlatego dałem zwykłe z bolcami symetrycznie ułożonymi, oczywiście jeden z bolców spiłowałem i hulają już prawie dwa lata. Ktoś też kiedyś o tym pisał na forum.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Koledzy a czy po założeniu diód LED nie wywali komunikatu przepalonej żarówki? Kiedyś kombinowałem z diodowymi W5W pod tablice rejestracyjne i wywalało błąd. U mnie lewa pozycja przednia swieci sie na żółto a druga na pomarańczowo- ledwo się żarzy penie problemy z masą?....

yattaman
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rufik Zobacz post
    ja mam zwykłe LED i sie jeszcze nie przepaliły ;p
    Czy nie wywala komunikatu na szafie o spalonej żarówce po zamontowaniu postojowych LED ?? Mam problem bo strasznie mi się grzeją te H6W i topi się cyna na końcach .

Omarek86
    Gość

Domyślnie

Ja mam postojówki z poprzedniego wlasciciela i swieca ladnie na jasno niebiesko. tak btw, to macie jakies patenty na polepszenie oswietlenia swiatel mijania, bo albo mi sie wydaje albo swiatla mijania to totalna porazka!!! brak słow, jazda z takim oswietleniem jest niebezpieczna.

yattaman
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Omarek86 Zobacz post
    Ja mam postojówki z poprzedniego wlasciciela i swieca ladnie na jasno niebiesko. tak btw, to macie jakies patenty na polepszenie oswietlenia swiatel mijania, bo albo mi sie wydaje albo swiatla mijania to totalna porazka!!! brak słow, jazda z takim oswietleniem jest niebezpieczna.
    Odnośnie świateł mijania to obczaj ten wątek :

http://www.forum.alfaholicy.org/166/...bo_swieca.html

A co do postojowych LED to wywala komunikat spalonej żarówki , sprawdzone!!! Dziś zakupiłem W5W po 4zł sztuka ,do tego gniazda po 3,5zł (stare lekko popękały na końcach) .
    Mała przeróbka i nic się nie grzeje ,ładne białe światło i mniejsze zanieczyszczenie atmosfery . Minus ten komunikat przy odpalaniu

Użytkownik Embrion Avatar rocky
    Mieszka w
    Poznań / Konin
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS '99

Domyślnie

Popieram. Mijania ksenon, pozycja halogen- tak jak fabryka zaplanowala. Wg mnie niebieskie pozycje trącą ewidentna wioska. Przez duże W.

arni52
    Gość

Domyślnie

cena też jest dobra H6W, ja płaciłem 14zł szt. ale Pan sprzedawca powiedział że ma jeszcze mocniejsze H6W za 24zł