WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Przepustnica to jest w silnikach benzynowych..
W dieslach jest jedynie klapa gasząca która z wyglądu przypomina przepustnicę, ale spełnia zupełnie inną funkcje i na pewno nie jest przepustnicą.
Jak zwał tak zwał. Problemów było kilka i zostały one rozwiązane. Najważniejsze z nich to EGR, "przepustnica" i półżywa przepływka. Dodatkowo nieszczelność na wtrysku, stąd wymiana podkładek.
Na dzień dzisiejszy alfa śmiga i najlepsze jet to, że przy dynamiczniejszej jeździe, spadł apetyt na ropke. Pozdrawiam
Ciekawi mnie czy zrobiles rowniez probe przeelewowa na wtryskach ?
Witam, ja troszeczkę z innym pytaniem. Mam Alfę 159 1.8 MPI 2007 r. Gdy ją odpalam, silnik jakby lekko stukał. Ciężko to wyjaśnić, ale to jest taki bardzo specyficzny dźwięk.Trochę jakby zawory. Chyba bo się na tym nie znam.Czy ma ktoś z Was benzyniaka? Czy u was silnik chodzi cichutko? Czy po prostu taki dźwięk ma silnik w benzyniakach? Nie jest to jakoś bardzo denerwujące, i po nagrzaniu silnika stukanie jakby cichnie. Auto ma przejechane 130 000 km więc nie wiem, czy może to być zużycie silnika... Pomoże ktoś?
![]()
Nie wiem czy ten silnik ma hydrauliczne popychacze zaworów, ale jeśli tak, to zawory mogą stukać jakiś czas po odpaleniu zimnego zilnika.
Airen prawdopodobnie tak własnie jest, ma właśnie hydrauliczne popychacze zaworów. Czy trzeba w to ingerować? Autko niestety stoi na dworze i pewnie marznie.![]()
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Jony88 olej był wymieniany 5 tyś km temu. Lałam półsyntetyk, ale może jej nie służy, może wcześniej był lany inny... sama nie wiem... A jeśli to te popychacze, to czy trzeba je wymienić? Czy mogą sobie tak pukać?![]()
A jaki dokładnie wlałeś tam olej, parametry ?