Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Czujnik wskazania ciśnienia oleju na bloku TS-a mocno się poci.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar mlodyamper2
    Auto
    AR 164 2.0 ts 98r Sequent 24

Domyślnie

wycieków nie mam, po za poceniem się na tym czujniku. Silnik nie puka, nie stuka, chodzi jak powinien. Na zimnym nie hałasuje. Na dynamikę też nie narzekam. Jedynie co to mam kulawe kable i świece. I auto kuleje przez to na lpg. Mam już zamówiony komplet przewodów i świec. Szwagier by takie rzeczy jak panewki od razu wyłapał. Jeździł moja i twierdzi że jest w lepszej kondycji od jego 164 ts 97 choć mi się wydaje, że jego lepiej jeździ. Ale to on jest moim mentorem w tym temacie więc z nim nie polemizuje

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Czujnik uszczelniony jest miedzianą uszczelką.Jak nie stać cię na nowy to może ktoś tu zaproponuje Ci sprawną używkę .Warto posiadać ten wskaźnik sprawny ponieważ na bieżąco będziesz miał monitoring zużycia silnika ( panewek itd)

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Czujnik uszczelniony jest miedzianą uszczelką.Jak nie stać cię na nowy to może ktoś tu zaproponuje Ci sprawną używkę .Warto posiadać ten wskaźnik sprawny ponieważ na bieżąco będziesz miał monitoring zużycia silnika ( panewek itd)
    Generlnie jak coś wymieniam w aucie to na nowe. Oświeć mnie, jak się ma ten czujnik do panewek i wogóle do zużycia samego silnika?? Do tej pory jeździłem autami bez takiego wskaźnika i nie ma problem, dlatego zastanawiam sie dlaczego ten w alfie jest taki niezbędny.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Panowie od kontrolowanie panewek i strachu o nie- pierd.... jak struci to jest norma,że te czujniki padaj. Zrób jak ktoś wcześniej napisał przegwintuj ten z poldka na m10x1 i problem z głowy tym bardziej, ze poldkowe są wytrzymalsze.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Cytat Napisał mlodyamper2 Zobacz post
    Generlnie jak coś wymieniam w aucie to na nowe. Oświeć mnie, jak się ma ten czujnik do panewek i wogóle do zużycia samego silnika?? Do tej pory jeździłem autami bez takiego wskaźnika i nie ma problem, dlatego zastanawiam sie dlaczego ten w alfie jest taki niezbędny.
    Jeśli ciśnienie oleju ma odpowiednie wartości to wiadomo że wszystkie luzy w układzie smarowania są w normie, natomiast jeśli ciśnienie odbiega od normy to wiadomo że coś jest nie tak(np. panewki są zużyte nadmiernie) i zamiast czekać na awarię można wykonać remont.Wskaźniki informują kierowce o parametrach pracy silnika.Wielu kierowców nie zna parametrów pracy silnika w swoim samochodzie ,dlatego w typowych dupowozach oprócz prędkościomierza i wskaźnika ilości paliwa nie stosuje się dodatkowych wskaźników.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Panowie od kontrolowanie panewek i strachu o nie- pierd.... jak struci to jest norma,że te czujniki padaj. Zrób jak ktoś wcześniej napisał przegwintuj ten z poldka na m10x1 i problem z głowy tym bardziej, ze poldkowe są wytrzymalsze.
    Chyba skuszę się na ten patent. Te poldkowe bańki mają taką samą tolerancje co włoskie?

Użytkownik Świeżak Avatar flup
    Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Masz na myśli błąd wskazania czy tolerancję na warunki pracy (bezawaryjność) ?
    U mnie wskazanie jest porównywalne z manometrem analogowym. A bezawaryjność ... no cóż ... działa 7 rok - tyle mogę powiedzieć.

Moim zdaniem każda dobra instalacja powinna mieć dokładne wskaźniki żeby nie trzeba było wróżyć co się z nią dzieje. Ale jak wiadomo na rękę producentom jest to żeby klient wiedział jak najmniej i przyjeżdżał do serwisu jak tylko się jakaś kontrolka zapali.

BTW: Manometr, miernik elektryczny + euroscan i nie narzekam, że Alfy są awaryjne.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Dyny164
    Mieszka w
    Berlin .... Chełm
    Auto
    1. 164 TS BIAŁA (BYŁA) 2. 164 ZIELONA (BYŁA) 3. 164CZARNA (byla).4.164ale na czesci.5 164V62.0TURBO

Domyślnie

Chyba skuszę się na ten patent. Te poldkowe bańki mają taką samą tolerancje co włoskie?
    15w40 ? nie i jeszcze raz nie.. a czujnik oklo 100zl .. aha uszczelki tam nie ma. przejdz znowu na 10w..
    1. 164 TS biała ..była .2. 164 TS LPG zielona ..była.. 3. 164 TS niebieska ..jest ale na części,, 4. 164 TS czarna *była .5 164 2.0 V6 TURBO lpg bordo JEST

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Ciśnienie to samo 0-8 bar, napięcie też. Ten czujnik to nic innego jak potencjometr dlatego gdyby wskazania były złe to można go wyskalować

można sprawdzić jeszcze sam zegar - zwierając kabel do masy wskazówka musi wychylić się na maks.

Użytkownik Romeo Avatar krycho91
    Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

u mnie tak samo jest z tym czujnikiem ale się na razie nie przejmuję i jeżdżę, po zimie zrobię i niech ktoś ten spam nade mną usunie;p
    Ze 164 trudno się wyleczyć