Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: "Zjechane" krawedzie opon - geometria?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

oczywiście... Jak koła są proste to na oponkach można śmigać latami, chyba, że kapcia pod remizą palisz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Ok.
    Juz jestem po zabiegu geometrii

Wrzucam fotki:

Oraz dane:

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    Ok.
    Juz jestem po zabiegu geometrii

Wrzucam fotki:

Oraz dane:
    Gdy byłem na geo to powiedzieli że nie da rady ustawić geometrii jedynie zbieżność

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Ja tez sie nie znam...
    Powiedzialem im o co chodzi, ze mialem sciete opony. Na komputerze - faktycznie po podlaczeniu sprzetu byly jakies liczby na czerwono.
    Dostalem taki wydruk i z tego co widze to wszystko juz miesci sie w normie.

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Ale tyłu nik Ci nie sprawdził, tylko przód, kocham takich diagnostów :-) Geometria pełna polega na tym, że Pan najpierw mierzy tył, jak trzeba to koryguje i następnie ustawia przód pod wyniki z tyłu, od wieków tak się powinno ustawiać zbierzność aby auto jeździło prosto do celu :-p ale niewielu ludzi tak robi. Po takim ustawieniu nie ma prawa auto robić 4 śladów co się zdarza i jest to bardziej powszechne niż się wydaję. Większość właśnie zakłada te przyrządziki na przednie i tylne koła i mierzy przednie i mówią że tak ma być Ja osobiście robię geometrię w Bielsku-Białej i kosztuje to około 100zł tyle płaciłem za swoją Bellę. Pan potrafi ustawić wszystko, robi to od 30 lat i ustawia nawet ciężarówki, nie ma "wyspecjalizowanych" sprzętów, ale dla mnie to co robi jak patrzę to jest magik. Bocian może wiesz czy ktoś w pobliżu nas też tak robi, bo jeżdżę 90km na te zabiegi :-) Ale wrażenia są niesamowite na prawdę. Jeżeli ktoś chce to podam numer namiar i adres. Do niego ludzie z Warszawy przyjeżdżają. Na szyldzie ma napis... (geometria aut powypadkowych)

Partneropony
    Gość

Domyślnie

Od szaleństw na zakrętach nic takiego nie powinno się wydarzyć. No, chyba że często stawiasz autko na boku, na dwóch oponach .

Nierównomierne zużycie bieżnika opony może być konsekwencją nieprawidłowego ciśnienia w kole lub problemów z geometrią osi pojazdu.
    W przypadku, gdy występuje niesymetryczne zużycie zwiększające się od jednego barku opony do drugiego, najprawdopodobniej mamy do czynienia właśnie ze złą geometrią.

Zerknij tez może na ten wpis – opisujemy 5 typów uszkodzeń, popatrz czy któreś z nich pasuje do Twojego problemu:
    http://blog.partneropony.pl/index.ph...ycie-bieznika/

--
    Partner Opony Polska
    Ogólnopolska sieć serwisów ogumienia
    http://www.partneropony.pl

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

Cytat Napisał Prezes_07 Zobacz post
    Ale tyłu nik Ci nie sprawdził, tylko przód, kocham takich diagnostów :-) Geometria pełna polega na tym, że Pan najpierw mierzy tył, jak trzeba to koryguje i następnie ustawia przód pod wyniki z tyłu, od wieków tak się powinno ustawiać zbierzność aby auto jeździło prosto do celu :-p ale niewielu ludzi tak robi. Po takim ustawieniu nie ma prawa auto robić 4 śladów co się zdarza i jest to bardziej powszechne niż się wydaję. Większość właśnie zakłada te przyrządziki na przednie i tylne koła i mierzy przednie i mówią że tak ma być Ja osobiście robię geometrię w Bielsku-Białej i kosztuje to około 100zł tyle płaciłem za swoją Bellę. Pan potrafi ustawić wszystko, robi to od 30 lat i ustawia nawet ciężarówki, nie ma "wyspecjalizowanych" sprzętów, ale dla mnie to co robi jak patrzę to jest magik. Bocian może wiesz czy ktoś w pobliżu nas też tak robi, bo jeżdżę 90km na te zabiegi :-) Ale wrażenia są niesamowite na prawdę. Jeżeli ktoś chce to podam numer namiar i adres. Do niego ludzie z Warszawy przyjeżdżają. Na szyldzie ma napis... (geometria aut powypadkowych)
    Podaj namiar na priv

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Czy jeżeli mam założone w Alfie 147 2002 r z tyłu opony 225x40x18 i są one wytarte od wewnętrznej strony, to wina leży po stronie zbieżności czy opona jest za szeroka i trze o podstawę sprężyny?

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez Szczepan ; 31-01-2012 o 21:09

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Seweryn80
    Mieszka w
    Brzękowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 16v JTD 140 KM 159 1,9 Giulietta x2 2,0 190 KM, Stelvio Q4 280KM

Domyślnie

Pytanie czy ten element http://moto.allegro.pl/drazek-kierow...037410074.html ma możliwość dostać luz, stukać i mieć wpływ na ścinanie opon?

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

stawiam na pogiętom felge. Miałem identycznie z tym, że od strony zewnętrznej opony