Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: kontrolka "wymień olej" w silniku TBi i jak to się ma do zalecanego serwisu?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Brera 1.75Tbi

Domyślnie kontrolka "wymień olej" w silniku TBi i jak to się ma do zalecanego serwisu?

Witam wszystkich!
    W silniku 1.75Tbi zaświeciła mi się kontrolka żebym zmienił olej, nic specjalnego gdybym nie był ostatnio w serwisie na przeglądzie.
    Według zaleceń serwisu powinienem się tam pojawić za ponad 22tyś.km, dodam że wcześniej wymieniałem olej szybciej niż zaleca serwis i nigdy nie świeciła się kontrolka i tak w ogóle to jakie oleje lać do TBi jeśli nie fabryczną selenie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Przy wymianie oleju skasowali Ci insepkcję olejową w komputerze?

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał jimijames Zobacz post
    Według zaleceń serwisu powinienem się tam pojawić za ponad 22tyś.km
    To znaczy te 22 tys km to pokazuje Ci komputer?

i tak w ogóle to jakie oleje lać do TBi jeśli nie fabryczną selenie?
    Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-40 ACEA C3.
    Czyli tak naprawdę, ze względu na wymaganą normę C3, to wybór nie jest zbyt duży - i to tak delikatnie rzecz ujmując.
    Ja zalałem Motul 8100+ X-Clean C3 5-W40.

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Brera 1.75Tbi

Domyślnie

Czy skasował inspekcję olejową to niestety nie wiem, nie wiedziałem ze kasuje się to oddzielnie. 22tyś to pokazuje komputer w zakładce serwis i po przeglądzie to było ustawione na nowo - domyślnie jest to u mnie 35tyś.

---------- Post added at 20:26 ---------- Previous post was at 20:23 ----------

Pafko co ile km zmieniasz u siebie olej, bo co specjalista to inna odpowiedź a Ty przynajmniej jeździsz tym samochodem...

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Czy skasował inspekcję olejową to niestety nie wiem, nie wiedziałem ze kasuje się to oddzielnie. 22tyś to pokazuje komputer w zakładce serwis i po przeglądzie to było ustawione na nowo - domyślnie jest to u mnie 35tyś.
    Wygląda na to, że inspekcję kasuje się w dwóch miejscach. Jedną w komputerze masz skasowaną, a drugą (prawdopodobnie w sterowniku silnika) - nie. Czyli ja też mogę się spodziewać pojawienia się tej kontrolki, bo ostatnio miałem kasowaną tylko tą co Ty.
    A przy jakim ogólnym przebiegu pojawiła Ci się ta kontrolka?

Pafko co ile km zmieniasz u siebie olej, bo co specjalista to inna odpowiedź a Ty przynajmniej jeździsz tym samochodem...
    Każdy kto ma jakieś pojęcie o tym co dzieje się z olejem w silniku, jak on się starzeje, absolutnie wyklucza wskazania producenta, by na jednym oleju przejechać 35 tys. km.
    Przy silniku TBi producent zaleca zmianę oleju po 35 tys. km lub co roku. Ja, i większość znawców tematu olejów silnikowych, uważam, że olej należy zmieniać co 10 tys. km lub co rok.
    Ponieważ ja robię bardzo małe przebiegi, to wymieniam co rok. Do tej pory wymieniałem olej 2 razy. Przy przebiegu 5 tys. km, i przy 12 tys. km.

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Brera 1.75Tbi

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    A przy jakim ogólnym przebiegu pojawiła Ci się ta kontrolka?
    Coś ponad 55tyś.

---------- Post added at 21:03 ---------- Previous post was at 21:02 ----------

też miewałeś wyskakującą informację sprawdź silnik?

---------- Post added at 21:13 ---------- Previous post was at 21:03 ----------

Tak sobie liczę, to faktycznie jeśli by ktoś nie skasował inspekcji "w tym drugim miejscu" to by wyszło jakieś 35tyś i może dlatego teraz mi mruga zmień olej.
    Mam po prostu zgrzyt bo mam do przejechania koło 1tyś.km a przez ten długi weekend nie mam kiedy odwiedzić serwisu.

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

też miewałeś wyskakującą informację sprawdź silnik?
    Jak na razie nic takiego nie miałem. A jaka to dokładnie informacja? Jakiś komunikat się wyświetlał?

Tak sobie liczę, to faktycznie jeśli by ktoś nie skasował inspekcji "w tym drugim miejscu" to by wyszło jakieś 35tyś i może dlatego teraz mi mruga zmień olej.
    Bardzo możliwe, choć to tylko nasze przypuszczenia.

Mam po prostu zgrzyt bo mam do przejechania koło 1tyś.km a przez ten długi weekend nie mam kiedy odwiedzić serwisu.
    Jeżeli to jest tylko informacja o wymianie oleju, to jedyne w czym ona przeszkadza, to tylko to, że bije po oczach
    Olej masz wymieniony (rozumiem, że przejechałeś na nim ok. 13 tys. km), więc nie masz czym się przejmować. Nie została tylko wykasowana informacja o wymianie tego oleju.

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Brera 1.75Tbi

Domyślnie

Olej masz wymieniony (rozumiem, że przejechałeś na nim ok. 13 tys. km), więc nie masz czym się przejmować. Nie została tylko wykasowana informacja o wymianie tego oleju.
    Nie będe ukrywal że mnie pocieszyłeś. Miałem też taka obawę że wlali nie ten olej co trzeba i się jakoś szybciej zużył- za pierwszym razem jak dokupowałem dla siebie olej (w razie potrzeby) to w ASO latali z 20min żeby się zorientować jaki mam olej, a na ręce im nie patrzyłem co mi wlewali.

Jak na razie nic takiego nie miałem. A jaka to dokładnie informacja? Jakiś komunikat się wyświetlał?
    komunikat po angielsku "sprawdź silnik" ale o tym to bym mógł poematy pisać (pewno temat na cały nowy wątek...

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Miałem też taka obawę że wlali nie ten olej co trzeba i się jakoś szybciej zużył
    Z tego co mi wiadomo, to nie ma żadnego czujnika zużycia oleju. Liczone są tylko kilometry, ewentualnie (ale chyba nie jest tak w przypadku naszych aut) liczona jest ilość rozruchów silnika. Także spokojnie, nie masz czym się przejmować, wyluzuj się podczas długiego weekendu

komunikat po angielsku "sprawdź silnik" ale o tym to bym mógł poematy pisać (pewno temat na cały nowy wątek...
    Chodzi o pomarańczową ikonkę silnika, i wyświetlaną informację "check engine"?

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Brera 1.75Tbi

Domyślnie

Chodzi o pomarańczową ikonkę silnika, i wyświetlaną informację "check engine"?
    Tak dokładnie...