Karmal ale ja o tym wiem
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Koledzy ja nie mówię że spalanie jest duże.Mi chodzi dokładnie o to że na biegu jałowym jak włączę kompa to spalanie zamiast spadać bo jakby nie było auto nie jedzie ono wzrasta.Jeździłem ostatnie pięć lat leonem i na biegu jałowym tam spadało spalanie a tu jest odwrotnie.Dlatego pytam czy to normalne zjawisko
Skoro silnik pracuje a Ty stoisz w miejscu to chyba logiczne że spalanie rośnie a nie spada. Przecież silnik pracując spala paliwo a nie je produkuje.
Pytam ponieważ w poprzednim moim dieslu wyglądało to inaczej niż w alfie.No nie do końca jest tak jak mówisz bo gdy masz auto w ruchu pobiera o wiele więcej ropy niż na postoju.Dlatego spyałem czy to jest normalne.Bo patrząc z tej strony jak mówisz to po zrobieniu trasy dłuższej i postoju na światłach podjeżdżając do celu wynik spalania by nas zabił.Ale to moja teoria.A po to jest chyba forum by dowiedzieć się jak najwięcej o naszych włoszkach
Ale mówiłeś o tym że robisz 2-3km i masz spalanie 10-12l a jak chwile postoisz to rośnie do 14. Nie wiem co w tym jest niezrozumiałego? Jeśli pojedziesz w trasę to zapewne spalanie spadnie a chwilowe zatrzymanie będzie miało bardzo mały wpływ na średnie spalanie.Przy tak krótkich przejazdach im dłużej będziesz stał z uruchomionym silnikiem tym większe będzie średnie spalanie z tego konkretnego odcinka.
Bocian chodzi mi o chwilowym spalaniu(komp przełączony na funkcję B)tzn.Przejeżdzam odcinek 2-3 km zatrzymuję się spoglądam na kompa i średnie spalanie z tego odcinka powiedzmy 12l stoję chwilę z włączonym silnikiem i z 12l robi się 14l.Chyba prościej i dokładniej nie da się już tego wytłumaczyć.Pytam bo nie wiem czy to jest normalne bo jak pisałem wcześniej w poprzednim aucie wyglądało to odwrotnie
Ostatnio edytowane przez jahu ; 08-09-2014 o 07:20
Ostatnio edytowane przez magil ; 08-09-2014 o 17:24
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10