ja w swojej dolalem ok.200 ml po ok.12 tys.Teraz po wymianie oleju od chyba marca nie ubylo mi narazie nic.Przebiegi roczne mam w granicach 10 -12 tys.km
ja w swojej dolalem ok.200 ml po ok.12 tys.Teraz po wymianie oleju od chyba marca nie ubylo mi narazie nic.Przebiegi roczne mam w granicach 10 -12 tys.km
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Ja w swojej 1.9 16V nalatane 182tyś. aktualnie mam ją prawie od roku i zero dolewki w lipcu wymieniłem olej między czasie trasa do PL i w ciągu 2 tygodni 7665km zrobione i zero ubytku. Nawet wczoraj spojrzałem na bagnet i jak było po wymianie tak jest a czeka mnie kolejna na dniach. Auto lata na Millersie![]()
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
jak dziura 5cm w filtrze powietrza może nie mieć wpływu na silnik.
Przecież przez tą dziurę do dolotu mogło wpaść wszystko, uszkodzić wirnik w turbinie i doprowadzać powoli do jej bardzo przyspieszonego zużycia. Co teraz może objawiać się nadmiernym spożyciem oleju przez silnik.
To panowie z Bielska po prostu spuścili Cię na drzewo i mają spokój. Jak dziura w filtrze o średnicy 5cm może nie mieć wpływu na kondycję silnika ? Może nie zgadzam się w całości z postem OMENA , bo turbina jeżeli nie zassie nic dużego to bardzo nie ucierpi , natomiast zasysany z powietrzem pył z zanieczyszczeniami prowadzi do błyskawicznego zużycia pierścieni i gładzi cylindra. Poszukałem jaka jest zawartość pyłów w powietrzu i masz przykładowe wyliczenie. Zawartość pyłu w powietrzu może wynosić średnio od 0,2 do 50 mg/metr sześcienny. Zależnie od warunków panujących na drodze może być ono oczywiście większe.Jeśli przyjmiemy, że na 1 kg paliwa, potrzeba 14 kg powietrza (wartość ta może się różnić w zależności od stosowanego paliwa, obciążenia silnika itp.), czyli 10,8 metrów sześciennych, a samochód z dziurą w filtrze przejechał 20 tys. km, to przy średnim zużyciu paliwa równym 8 l/100 km to silnik mógł "przemielić" nawet 6,2 kg pyłu , piasku itp. rzeczy !Teraz odpowiedz sobie dlaczego mój silnik żłopie olej .
Myslę,że kolega scout jest najbliżej prawdy.Nieciekawa sytuacja,bo niby co teraz robić ? Wymieniać pierścienie ?Miejmy nadzieję,że to nie prawda,ale jeśli nie ma nigdzie wycieku,a wirnik turbawki nie objawia żadnego luzu,to nie jest dobrze.Nawet nie wiadomo teraz,jak to rozegrać.
A czy zużycie pierścieni nie powinno objawić się obniżeniem kompresji i zmniejszeniem mocy?
Mimo że auto jest na gwarancji, to dobieganie swoich praw może być ciężką batalią. Ja bym nie odpuścił.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Sprawdź kompresję na poszczególnych cylindrach a będziesz wiedział czy silnik uległ zużyciu. Sprawdź skład spalin na analizatorze , nadmierne zużycie oleju wyjdzie na spalinach.Silnik nie jest idealny musi zużyć trochę oleju. Dla tych co nie ubywa sprawdziłbym wtryski czy nie leją. W nowych D z DPF potrafi przybywać oleju podczas wypalania i jazdy po mieście.
U mnie 115k na tapecie 2.0JTDM jazda raczej jak kolega pisał ostra, zużywa około 1l na 18k km.
Pozdrawiam
Sebastian
Masz to jakiś papier , zdjęcia , czy tylko było wyjaśnienie ustne / telefoniczne ? Jeżeli masz papier to fabryczne złe zamontowanie filtra jest ewidentną wadą produkcyjną , natomiast bajki o tym , że 5 centymetrowa dziura w filtrze nie ma wpływu na kondycję silnika , są do obalenia przez pierwszego , lepszego niezależnego rzeczoznawcę (np. PZM).
Mimo wszystko lekko nie będzie