Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Słabo świecące światła

Użytkownik Pasjonat Avatar Proxim@Ar
    Mieszka w
    Opole, Piła
    Auto
    Brera Tbi

Domyślnie

Można też rozebrać lampy i wyczyścić soczewki oraz klosze od wewnątrz. Belfer gdzieś wrzucał zdjęcia z tej operacji, w temacie PawłaNS o ile dobrze pamiętam.
    Ponoć samo wyczyszczenie daje niesamowity efekt.
    A rozebranie lampy nie jest wcale skomplikowane.
    Jak znajdę czas, to sam taką operację wykonam.
    147 2001, 1.6 105 KM- była
    156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
    156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
    156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
    159 2006 1.9 JTD- była
    159 2005 1.9 Distinictive- była..
    156 2003 2.0 TS+LPG- była
    156 2003 2,5 V6- była..
    156 FL 2005 1.9 jtd- była
    166 FL 2005 2,4 jtd - była
    Alfa Romeo Crosswagon - był..
    156 FL 3.0 V6 - była
    Brera Tbi 2010 - jest
    Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar vojtas
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

A żeby zdemontować lampę trzeba demontowac zderzak ?

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar barteksm
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 115 KM 2002, 159 SW 1.9 JTD 150 KM 2008, Giulietta 2.0 JTDM, Spider 916

Domyślnie

No właśnie. Jak wyciągnąć reflektory bez ściągania zderzaka. U mnie oświetlenie tragedia. Jedyny minus tego samochodu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szolders
    Mieszka w
    Nysa//Wrocław
    Auto
    Mini Cooper 1275 Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Domyślnie

Bez ściągania zderzaka to się raczej nie da, a przynajmniej jak ja ściągałem to takiej możliwości nie widziałem.

Nie tak dawno pisałem krok po kroku jak ściągać lampę w temacie o regeneracji odbłyśników ale widzę, że ktoś to usunął...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Szolders Zobacz post
    Nie tak dawno pisałem krok po kroku jak ściągać lampę w temacie o regeneracji odbłyśników ale widzę, że ktoś to usunął...
    Post #21 w tym temacie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...t=#post1631138

Cytat Napisał Szolders Zobacz post
    1. Szukamy na alledrogo aukcji w stylu "regeneracja odbłyśników". Za około 180zl plus przesyłka otrzymujemy gotowe odbłyśniki (komplet), na nowo naparowane aluminium. Za dodatkowe 100zl kaucji będzie się dało dostać komplet do montażu a po wszystkim odsyłamy swoje zużyte i owa stówa wraca do portfela.
    2. Zdjąć osłonę pod silnikiem. Co prawda wystarczy odkręcić tylko te śruby/wkręty przy samym zderzaku ale potem jest więcej roboty przy składaniu.
    3. Odkręcić nakładkę zderzaka (przykręcona jest dwoma albo trzema śrubami we wnęce koła przy samym błotniku, jeszcze dwoma nakrętkami od spodu przy samym kole i tymi śrubami z góry, nad scudetto widocznymi po otwarciu maski).
    4. Odczepić zatrzaski trzymające nakładkę do błotnika. (widać je będzie po lekkim odgięciu plastikowego nadkola, wystarczy delikatnie podważyć srubokrętem w tym samym czasie odciągając zderzak na zewnątrz). Jak puszczą wszystkie zatrzaski z obydwu stron to nakładka opadnie więc lepiej jak ktoś będzie asekurował tą czynność.
    5. Zdjąć lampy (odpiąć wiązkę elektryczna i odkręcić dwie sruby torx na górze i jedną zwykłą, kluczem 10 pod lampą).
    6. Po otwarciu klapki od świateł mijania widać odbłyśnik i trzymające go sruby torx. Odkręcenie większości nie jest problemem poza jedną, schowaną w rogu lampy. Tutaj ważne jest by mieć długi klucz, wszelkie bity montowane do grzechotek odpadają. Moj pasowal idealnie w otwór wentylacyjny po ściągnięciu tego gumowego kolanka więc podejrzewam że wasze też się nadadzą. Ta ostatnia śruba jest kłopotliwa w wyciągnięciu ale całość wewnątrz klosza jest w miarę ruchoma i można palcami tak nagiąć, że wszystko ładnie się rozkręca.
    7. Wymanewrować odbłyśnik wraz z soczewką z klosza. Naszym oczom ukaże się brudna soczewka i odbłyśnik z którego odpadło całe lub przynajmniej połowa sreberka.
    8. Rozwiercić nity trzymające soczewkę do odbłyśnika i podmienić sam odbłyśnik. W tym czasie można wyczyścić soczewkę. Ważne żeby nie macać za bardzo tego nowego srebrnego wykończenia bo nie jest to tak twarde jak chrom i można porysować.
    9. Przy wyciągniętym odbłyśniku suchą szmatką wytrzeć wnętrze lampy. Tam będzie dużo kurzu. Minusem tego wycierania jest zauważalna różnica w kolorze lampy po złożeniu. Dwa wewnętrzne oczka będą jakby przydymiane w stosunku do tego zewnętrznego, wyczyszczonego. Można temu zaradzić myjąc całe wnętrze lampy wodą demineralizowaną, ale trzeba porządnie wysuszyć.
    10. Składać w odwrotnej kolejności i nie zapomnieć założyć tych gumowych kolanek na odpowietrzenie klosza.

Ja dodatkowo odkręciłem z przodu lampy czarną osłonę i ściągnąłem te srebrne tuby. Wszystko ładnie się wymyło i wygląda o wiele lepiej. Cała operacja jest wg. mnie prosta tylko trzeba uważać i niczego nie porysować.

Jak coś niezrozumiale napisałem to śmiało pytać. We Wrocławiu mogę pomóc przy tej operacji

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szolders
    Mieszka w
    Nysa//Wrocław
    Auto
    Mini Cooper 1275 Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Domyślnie

Właśnie o to mi chodziło, dzięki.

Swoją droga nie widzę tego w podglądzie wszystkich napisanych przezemnie postów...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Proxim@Ar Zobacz post
    Można też rozebrać lampy i wyczyścić soczewki oraz klosze od wewnątrz. Belfer gdzieś wrzucał zdjęcia z tej operacji, w temacie PawłaNS o ile dobrze pamiętam.
    Tutaj są efekty samego czyszczenia: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._159_a-16.html
    Oczywiście odbłyśnik musi być ok, bez ubytków.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 JTDm 2008r.

Domyślnie

Cześć

Dzwoniłem dzisiaj do punktu: http://www.reflektory.autogamma.pl/index.php/uslugi
    Powiedzieli mi 300pln za polerowanie, regenerowanie odbłyśników i ustawianie lampy za sztukę. Nie jest to dużo? Nie bardziej opłaca się kupić nową lampę mijania?

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Chyba lepiej już kupić nową szuka

Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Sztukę