Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Zagadka z przepływomierzem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Jaki dokładnie masz silnik?
    Miałem na myśli sprawdzenie MES-em
    2.4 JTDM 200 koni kolego. Nie sprawdzałem , bede musiał w końcu podjechać gdzieś na taką konkretną diagnostyke komputerową z pomiarem wszystkich parametrów. Moze wtedy dojdziemy co jest . Akurat dzisiaj w nocy auto jezdziło jak marzenie , oczywiscie na tej odpietej przepływce. Żadnego muła , jazda jak marzenie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Arek3371 Zobacz post
    2.4 JTDM 200 koni kolego. Nie sprawdzałem , bede musiał w końcu podjechać gdzieś na taką konkretną diagnostyke komputerową z pomiarem wszystkich parametrów. Moze wtedy dojdziemy co jest . Akurat dzisiaj w nocy auto jezdziło jak marzenie , oczywiscie na tej odpietej przepływce. Żadnego muła , jazda jak marzenie
    Dwie sprawy:

1. odpięcie przepływomierza powoduje, że m.in. EGR jest na stale zamknięty, więc może być tak że przyczyną problemu jest pracujący EGR (i tu nie chodzi o to, że jest uszkodzony, tylko o to, że silnik źle pracuje oddychając spalinami zamiast powietrzem).

2. Pewnie klap wirowych i kolektora ssącego nie ruszałeś? Zatem pozostaje wyrzucić klapy, wyczyścić kolektor i wtedy silnik odzyska pełną moc. Typowe dla 2.4. I to nie jest coś co da się wykryć diagnostyką komputerową. To wykryje mechanik, który zrzucił już kilkadziesiąt kolektorów i wyrzucił kilkadziesiąt klap z 2.4.

Wymiana EGR i przepływomierza mogą okazać się wyrzuconymi pieniędzmi w błoto.

Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Dwie sprawy:

1. odpięcie przepływomierza powoduje, że m.in. EGR jest na stale zamknięty, więc może być tak że przyczyną problemu jest pracujący EGR (i tu nie chodzi o to, że jest uszkodzony, tylko o to, że silnik źle pracuje oddychając spalinami zamiast powietrzem).

2. Pewnie klap wirowych i kolektora ssącego nie ruszałeś? Zatem pozostaje wyrzucić klapy, wyczyścić kolektor i wtedy silnik odzyska pełną moc. Typowe dla 2.4. I to nie jest coś co da się wykryć diagnostyką komputerową. To wykryje mechanik, który zrzucił już kilkadziesiąt kolektorów i wyrzucił kilkadziesiąt klap z 2.4.

Wymiana EGR i przepływomierza mogą okazać się wyrzuconymi pieniędzmi w błoto.
    Skoro tak mówisz tak trzeba będzie zrobić , zajme się tym w niedługim czasie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jahu ma rację, porządek z kolektorem trzeba zrobić.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

To niekoniecznie kolektor ssący, u mnie problemem był zły przepływomierz, okazało się że ePer nijak ma sie do tego co jest w katalogu Boscha i przepływka jaka była u mnie była niewłaściwa i do tego słaby aku, efekt był taki że po uruchomieniu auta wariowała teperatura wskazywana przez przepływke i pomimo sprawnego kolektora(nowy) i EGR auto przygasało, podłącz MES i sprawdź jaką temperature zasusanego powietrza pokazuje przepływka

Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    To niekoniecznie kolektor ssący, u mnie problemem był zły przepływomierz, okazało się że ePer nijak ma sie do tego co jest w katalogu Boscha i przepływka jaka była u mnie była niewłaściwa i do tego słaby aku, efekt był taki że po uruchomieniu auta wariowała teperatura wskazywana przez przepływke i pomimo sprawnego kolektora(nowy) i EGR auto przygasało, podłącz MES i sprawdź jaką temperature zasusanego powietrza pokazuje przepływka

A jaka powinna być?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Może być nieco wyższa od temp otoczenia. W miarę nagrzewania się silnika może jeszcze podskoczyć.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Arek3371 Zobacz post
    A jaka powinna być?
    Tak jak pisze Magil, u mnie pokazywało kompletne bzdury, poza tym orginalnie był założony zły przepływomierz który wymieniłem po konsultacji ze specjalistą z Boscha