Niestety, nie mam czym. Ale gdyby sie udalo kolege zmolestowac o miernik, to czy bez kanalu uda mi sie dokonac pomiaru?
Niestety, nie mam czym. Ale gdyby sie udalo kolege zmolestowac o miernik, to czy bez kanalu uda mi sie dokonac pomiaru?
Miernik kupisz w każdym markecie za 17-20 zł.
Kanał jest zbędny.
Ten czujnik ma brązową wtyczkę. Jak otworzysz maskę to zobaczysz ją na kolektorze ssącym. Trzeba rozpiąć wtyczkę i mierzyć na końcu czujnika - nie pomyl z drugą kością od instalacji do ECU.
A dla twojej informacji - bo widzę, że nie za bardzo się orientujesz:
- niebieska wtyczka - czujnik Halla wałka rozrządu - nigdy nie próbuj mierzyć tu nic zwykłym miernikiem, bo go uszkodzisz, a jest drogi piekielnie - oryginał ponad 500 zł
- czarna wtyczka - sonda lambda
- biała wtyczka - czujnik spalania stukowego
Powodzenia.
Tak tak, w pierwszym przydlugim poscie napisalem, ze alfa code gasnie.
Jak mi padł czujnik w zeszłym roku to czasem musiałem zostawić samochód pod pracą i na drugi dzień rano zawsze odpalał. czujnik ok 150 zeta.
Te czujniki zwykle tak padają, że po ostygnięciu silnika jeszcze da się odpalic, ale to nie musi być reguła.
No i oczywiście cały czas pamiętamy o pompie paliwa.
W TS bardzo dobrze słychać jej pracę po przekręceniu kluczyka.
Jeśli nie nastąpi uruchomienie silnika to po 3-5 sek pompa zostaje wyłączona - i to też dobrze słychać.l
Więc jeśli kolega Falcon40 nie słyszy pompy to być może właśnie tam tkwi problem.
Nie wiem, jaki masz słuch i jakie warunki otoczenia.
Jak jest cicho, np. w garażu, to nie mam żadnych problemów z usłyszeniem pracy pompy.
W ostateczności zawsze można wyjąć tylną kanapę, żeby było lepiej słychać.
poczekaj, jak znowu nie odpalisz to leć po czujnik. przerabiałem. czasem nawet w upale odpalał. ale wqrwiające to było na wakacjach do Bułgarii. musieli mnie pchać. wymieniłem przekaźniki i inne popierdółki. serio. poczekaj do wiosny albo nowej "zawiechy" i wymień czujnik. mniej nerwów a koszty niewielkie. aha, trup teściowej w bagażniku doskonale wygłusza pracę pompy.
Ostatnio edytowane przez marceell ; 31-10-2010 o 21:11