Panowie i Panie,
Problem pojawil sie kilka dni temu, gdy auto stalo u lakiernika. Jegomosc zadzwonil do mnie, ze nie moze odpalic Belli, mimo ze rozrusznik kreci, ale silnik nie zaskakuje. Po podlaczeniu pod ladowanie i kilku godzinkach, auto odpalilo. OK – padl akumulator, nie byl zbyt rewelacyjny, zdarza sie.
Po odebraniu auta, zajechalem do domu z kupionym nowa Centra Futura. Przed wymiana aku chwile pojezdzilem, zeby podladowac stary, co by odpalil pod sklepem, wiec silnik sie zdazyl zagrzac. Bomba, przelozylem akumulator, sprawdzilem czy odpala - odpalil. No to luzik, na chwile skoczylem do domu, wracam po 30 minutach, chce odpalic i nic.
Rozrusznik kreci jak szalony, a silnik nie reaguje. Kilka prob, brak rezultatow. Byla godzina 18.
Zrezygnowany udalem sie na przystanek autbusowy
Wrocilem poznym wieczorem okolo 24, poszedlem do Belli z nadzieja,z e moze tym razem sie uda. Niestety.
Nastepnego dnia (dzisiaj) okolo 16, liczac, ze byc moze to akumulator jest slaby (really?) przyjechal tato z kablami. Przed podpieciem mowie do niego, ze zakrece jeszcze na probe. Co sie stalo? Oczywiscie Alfa odpalila bez problemu. No to szok... Pojezdzilem znowu chwilke bez radia, nadmuchow etc, zeby nadrobic ewentualne straty pradu.
O 20 schodze do auta i znow niespodzianka. Wracamy do punktu wyjscia, auto kreci, ale nie odpala. To samo teraz (23).
Lampka od Alfa Code sie nie swieci, wiec immo nie jest problemem. Generalnie zadne niepozadane kontrolki sie nie zapalaja.
Najbardziej podejrzany w tej chwili to czunik polozenia walu, bo objawy podobne, jednak samochod nie ma problemow po zagrzaniu (nie gasnie) oraz jak widac, trzeba poczekac baaardzo dlugo (nie 2-3 godzinki) zeby ponownie sie uruchomil. Jutro sprawdze, czy w ciagu dnia odpala.
Nie posiadam kabelka, zeby ja podpiac do komputera, wiec nic wiecej nie wiem.
Coz moglo sie stac z moja wloszka? Wiem, ze to troche wrozenie z fusow, ale moze jednak.
Ewentualnie moze ktos z Krakowa dalby rade podjechac z komputerem?
Dodam jeszcze, ze auto nie ma problemow z moca, zwawo wchodzi na obroty, przyspiesza, nie faluje i jest super. Gdy odpali.