Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: problem z silnikiem 1.8

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Rzeczywiście kolega marcell miał nietypowy przypadek.
    Na pewno zawsze warto sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne na instalacji.
    Chociaż u kolegi Krzychu1989 jest ta różnica, że nie zapala się "marchewka".
    Marcell, czy podłączałeś się do kompa i odczytałeś błąd, jaki zarejestrował ECU przy tamtej dolegliwości?
    Natomiast co do czujnika spalania stukowego to niech się eklektronicy wypowiedzą.
    Według mnie ten czujnik raczej nie powinien mieć wpływu na takie zachowanie silnika.
    Gdy czujnik poda do ECU sygnał o zaistnieniu spalania stukowego to ECU powinno wzbogacić mieszankę, żeby podnieść obroty silnika.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 13-11-2010 o 12:52

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Rzeczywiście kolega marcell miał nietypowy przypadek.
    Na pewno zawsze warto sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne na instalacji.
    Chociaż u kolegi Krzychu1989 jest ta różnica, że nie zapala się "marchewka".
    Marcell, czy podłączałeś się do kompa i odczytałeś błąd, jaki zarejestrował ECU przy tamtej dolegliwości?
    Natomiast co do czujnika spalania stukowego to niech się eklektronicy wypowiedzą.
    Według mnie ten czujnik raczej nie powinien mieć wpływu na takie zachowanie silnika.
    Gdy czujnik poda do ECU sygnał o zaistnieniu spalania stukowego to ECU powinno wzbogacić mieszankę, żeby podnieść obroty silnika.
    kolego błąd trzeciego cylindra. wielokrotne wypadanie zapłonu. to że marchewka się koledze nie zapala może jest spowodowane starszym programem w kompie. niech sprawdzi połączenia. ja się "bujałem" przez rok z tym przypadkiem. zresztą dokładnie to opisałem w moim poście. do tej pory jest spokój.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie - połączenia zawsze warto sprawdzić.
    A pamiętasz numery tych błędów?

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Pewnie - połączenia zawsze warto sprawdzić.
    A pamiętasz numery tych błędów?
    nie pamiętam. sprawdzałem to w autoryzowanym serwisie i już słyszałem tylko co wynika z danego błędu. natomiast tak jak kolega mogłem odpiąć 3 cylinder z cewki i nie było różnicy w pracy silnika.
    za 3 cewkę jest odpowiedzialny 2 pin w kostce od prawej licząc. był głębiej wetknięty od pozostałych i nie dawał pełnego napięcia. wyciągnąłem szczypcami na pełną wysokość i u podstawy zalałem klejem szybkoschącym, pod pomarańczową uszczelką. samo wyjęcie nie poprawiło problemu, gdyż przy ponownym spinaniu kostek, pin chował się głębiej. trzeba podkleić podstawę.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A Twoje ECU to jeszcze M1.5.5, czy już ME 7.3.1 ?
    Bo w tym czasie była chyba zmiana i chyba to nowsze ECU pozwala właśnie na wychwycenie wypadania zapłonów.

marceell
    Gość

Domyślnie

nie mam zelonego pojęcia. model z sierpnia 2001

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No właśnie w tym okresie była zmiana.
    Pewnie masz ME 7.3.1 - więc raczej sprawa dotyczy innego ECU, a nie oprogramowania. U Ciebie można więcej zdiagnozować niż przy M 1.5.5., no i pewnie dlatego ta świecąca się kontrolka, której nie ma u naszego kolegi.
    Instalacja też może być inna, niż w M 1.5.5., tam też są inaczej łączone kable WN.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 13-11-2010 o 14:56

marceell
    Gość

Domyślnie

kostka o której mówię jest za silnikiem. z blokadą otwarcia. trzeba tak jakby ją rozsunąć na bok i dopiero otwierać. przymocowana z tyłu do silnika. na zdjęciu zaznaczyłem umiejscowienie. szeroka na jakieś 10 cm.

Krzychu1989
    Gość

Domyślnie

Witam
    Zrobiłem zdjęcie bez osłony żeby było widać o którą kostkę chodzi to jest ta co zaznaczyłem na zdjęciu?

marceell
    Gość

Domyślnie

Kolego, kostka powinna być przymocowana do tego. pewnie spadła i wisi za silnikiem.