Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: mocno szarpie podczas jazdy na benzynie,

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    no to cos nowego, bo kiedy ja i moja alfa mielismy problemy ,światli tego forum zalecali odpiecie przeplywomierza, a moze sie myle
    Nie wiem co wszyscy "światli tego forum" zalecali ale w większości moich przypadków odpięcie przepływki w ts, jts nie pomaga w diagnozie. Najlepsze jest to że poszczególne egzemplarze różnie na to reagują, dławią się duszą itd. Z nie paleniem jak u Ciebie nigdy się osobiście nie spotkałem.
    Czyli wniosek jeden, jak można zdiagnozować ts tym sposobem jak każdy inaczej reaguje?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    A nie masz przypadkiem rozjechanych map benzyny, zapomniałem o tym a objawy także podobne?

To rowniez bardzo dobry trop ! Co do przeplywomierza - przeciez gosc napisal, ze na gazie chodzi idealnie, wiec przeplywomierz powinien byc sprawny. Ewentualnie mozna na zimno wymusic przelaczenie auta z benzyny na gaz na probe czy tez bedzie alfa marudzic - jesli taka opcja jest w instalacji gazowej, bo u mnie np jest awaryjne odpalanie na gazie. Moje rady ? jedz do kogos kto ma sprzet i ZNA SIE konkretnie na alfie zeby sprawdzic mapy benzyny i ustawienia wtryskow (jak sie da). Potem zrob doswiadczenie z czyscikami - dodatkami do benzynby. Kosztuja malo wiec mala strata a w przypadku K2 benzin sa dosc skuteczne. UWAGA kup K2 benzin takie zeby buteleczka byla w tekturowym opakowaniu - nie gola (oem) bo to rozne specyfiki moim zdaniem. te w pudelku sa lepsze, bardzo geste, typowy koncentrat. i nie zaluj tego, wlej na raz killka sztuk zeby stezenie bylo duze. Wymiana wtryskow ? tutaj w gre wchodzilaby tylko wymiana na uzywke, bo nowe w serwisie nawet jelsi wystepuja to cena cie zabije. Jak masz czas i znasz sie co nieco na manualnych sprawach to ja na twoim msc sam wymontowalbym listwe wtryskowa i czyscic gwizdki takim srodkiem np do czyszczenia gaznikow. wymiana wtryskow benzyny to absoluytna ostatecznosc., na pocieszenie moge powiedziec, ze moj lanos na benzynie prawie w ogole nie jezdzil tak byly zaje**** wtryski. 3 czy 4 kuracje mocne z K2 benzin i zyje ;]
    Ostatnio edytowane przez KornelPL ; 22-01-2011 o 17:35
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Nie raz się spotkałem że na gazie jeździł dobrze a na benzynie tragedia. Przepływomierz załatwił sprawę, widocznie gaz czy też jego instalacja inaczej reaguje na parametry przepływomierza, czy też jego niedomagania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Rozumiem, i dobrze znac taka informacje jako ze sam tez jeste zmuszony tego paliwa uzywac. Zatem do listy komponentow ktore maja byc sprawdzone dolacza przeplywomierz
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jezo866
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Brak :(

Domyślnie

Witam

sprawdzlem na komputerze przeplywomierz. O DZIWO KOMPUTER WYKAZYWAŁ ŻE DZIAŁA.

ale mechanik mowi ze wykreci z innej alfy przeplywomierz, i zamontuje u mnie. po zamianie, fura ma taki dopalacz że ja pierdziuuuu. kola krecą sie jak szalonee. wina: ledwo działający przeplywomierz

pozdrawiam