Mam mianowicie taki problem jak jade moze to byc nawet 4 biego mam p. 2 tys obrtow i jak dodaje malo gazu czuje nie raz takie szarpanie
Jak to moze byc przyczyna filtr aliwa?? swiece ??Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje![]()
Mam mianowicie taki problem jak jade moze to byc nawet 4 biego mam p. 2 tys obrtow i jak dodaje malo gazu czuje nie raz takie szarpanie
Jak to moze byc przyczyna filtr aliwa?? swiece ??Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje![]()
ja sprawdzilbym na 1 miejscu rure ktora idfzie od filtra powietrza moze brac lewe powietrze ,albo przeplywomierz to jest moje zdanie pozdr.
no wlasnie wymienialem olej co za tym idzie filtr powietrza i oleju filtr powietrza jest w bardzo niedostepnym miejscu i nie jest zakrecona jedna srubka wiec moze zeczywiscie to jest przyczyna
Wielkie dzieki
![]()
To nie będzie filtr powietrza, ani też lewe powietrze. Objawy tych dolegliwosci są zupełnie inne. Tutaj, niestety, trzeba zrobić pełną diagnostykę bo to może być wszystko. Szkoda więc wymieniać po kolei różne części bo wydasz sporo pieniędzy, a możesz nie trafić na prawdziwą przyczynę.
Ja np jak mi moja alfa zaczela szarpac to myslalem swiece bog wie jakie jeszcze rzeczy mi do glowy przychodzily , podjechalem do mechanika on aby zobaczyl rure tzn ta harmonijke i byly dziury a ja tu myslalm juz ze pol silnika bede wymieniac rure zalepilem i smigala jak talala a przeplywke idzie latwo sprawdzic wystarczy ze odepniesz kabel i sprawdzisz jezeli po odpiecu bedzie wszystko dobrze znaczy ze przeplywka jezeli nie szukaj w innym miejscu . Nic cie to nie kosztuje a sprawdzic warto . Jezeli to nie pomoze to jedynie komputer . pozdrawiam
Rander przeplywke sprawdza sie tak jak piszesz ale w dieslach.
W silnikach benzynowych to tylko komp lub sprawdzenie przez unidiaga, alfadiaga napiecia na biegu jalowym i przy odcieciu...
Ja również, podobnie jak kolega dudus, miałem w 1,6 TS awarię przepływki i po wypięciu wtyczki była zdecydowa na poprawa.
Pewnie, że to żadna metoda sprawdzenia, ale daje przynajmniej jakieś wstępne wyniki.
Ja sie dalej upieram ze taka technika to tylko w dieslach.
Przeplywka musi juz chyba pasc calkowicie zeby po jej odpieciu byly jakies poprawy... Ale to sie zdarza bardzo rzadko.