Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Bella nie pali

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Odepnij emulator wtrysku.Sprawdź wszystkie czujniki odpinając po kolei np. odpinasz potencjometr przepustnicy ,sprawdzasz czy pali jeśli nie, to podpinasz wtyczkę TPS ,kasujesz błędy ECU i odpinasz przepływomierz i znów próbujesz odpalić itd.
    Ostatnio edytowane przez NOE ; 16-02-2011 o 11:57

Użytkownik Świeżak Avatar flup
    Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Po odpięciu przepływki coś jakby chce zagadać, ale nie daje rady. Z przepływką można kręcić do us*anej i nawet nie prychnie.

Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Wczoraj odpiąłem całą instalację gazową, lambdę zwarłem na wtyczce od sterownika gazu żeby nie było dziury w obwodzie,

i zaobserwowałem takie objawy:

- na benzynie nie odpala w ogóle (czy zimny, czy ciepły)

i tak:
    - odpalałem auto na gazie i przełączałem na benzynę:
    - silnik zimny: chodzi równo, akceleracja cienka ale jest, przy ruszaniu zdycha,
    - silnik trochę ciepły: chodzi równo, akceleracja trochę lepsza, można ruszyć i w miarę nie zdycha,
    - temp. max: chodzi równo, można jechać, czasem dziury w akcelaracji,
    Ma ktoś jakieś sugestie?
    Jak ewentualnie sprawdzić sondę lambda? Może to jednak problemy z tym nieszczelnym wydechem?
    Kiedyś wykryłem, że moja instalacja gazowa (na Al700) nie reaguje jakoś drastycznie na odpięcie lambdy.

pozdrawiam

Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Witam ponownie,
    ciężko się rozmawia samemu z sobą ale może to was jakoś zmobilizuje do pomocy.
    Udało mi się zmusić silnik do odpalenia na benzynie drobnym myczkiem. Czujnik temperatury silnika przy zimnym silniku ma ok. 3 kOhmy, wraz ze wzrostem temp. rezystancja spada. Wypiąłem kostkę z czujnika i zapiąłem potencjometr 5 kOhm. Silnik odpala przy ok. 4.5 kOhm i chodzi ładnie.
    Co ciekawe mam kilka takich czujników (również jeden nowiutki, katalogowy) i na żadnym nie odpala. Co o tym myślicie?

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

gdzies masz zwarcie -podepnij pod kompa i sprzawdzaj poszczególne sekcje elektryczne.
    zwarcie moze byc na czujniku cewce, alternatorze sprawdz prad ładowania lub niema masy na silniku. tak na odległosc ciezka sprawa najlepiej sprawdzac na samochodzie kolejno,

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

moim zdaniem to coś z podawaniem paliwka
    skoro iskra jest...
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Cytat Napisał Yacek Zobacz post
    moim zdaniem to coś z podawaniem paliwka
    skoro iskra jest...
    Witam,
    Po mniejszych i większych bojach z moją Alfą stwierdzam, że problem nie tkwi w elektryce. Przepatrzyłem wszystko, motronick nie pluje błędami. Elektrykę zostawiam w spokoju.
    Zacząłem szukać w układzie paliwowym. Manometr przed listwą wtryskową pokazuje 2.6 bara (+/- lekkie pulsacje). Z różnych źródeł mi wynika, że powinno być w okolicach 3.4 bara. Wyjąłem pompę, przetestowałem na krótko i wydaje się być ok. Potrafi spokojnie wytworzyć ponad 5 bar zanim ciśnienie wypchnie mi palec z węża

Ma ktoś np. jakiś patent na sprawdzenie regulatora ciśnienia paliwa? Ewentualnie jeszcze jakieś sugestie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kasza85
    Mieszka w
    jelenia góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r

Domyślnie

jak ściągniesz wąż z powrotu z regulatora przy wyłączonym silniku nie powinno lecieć paliwo - utrzymuje ciśnienie do rozruchu a po odpaleniu powinno lecieć - za duże ciśnienie w listwie. ale z tego co piszesz to dla mnie utrzymuje regulator stałe ciśnienie i jest ok. odpal auto i pojedynczo odłączaj wtyczki od wtrysków, jeżeli po odpięciu którejś wtyczki silnik będzie dalej tak fiksował to oznacza że jest problem z wtryskiwaczem, na każdym wtrysku praca silnika powinna się pogorszyć - ja miałem dwa do wymiany wtryski. sprawdź świece - miałem nowe założone do tego silnika i okazało się że na jednej była za duża szczelina - po dogięciu na nominał poprawiło się. szukaj lewego powietrza - odma, uszczelki po baranami, przewód podciśnienia skrzymi, może ciągnie trochę lewego i nie daje rady
    Alfa 164 3.0 94r - była
    Alfa 164 3.0 96r - była
    Alfa 166 3.0 00r - jest

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

kasza - flup ma Twin Sparka

Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Dobra... ale co z tematem?

Nie mam porównania z czasu przed "awaria" wiec pytam posiadaczy 2.0TS i podobnych. Czy 2.6 bara jest poprawną wartością czy nie? To, że regulator trzyma ciśnienie nie znaczy, że trzyma poprawną wartość - dobrze kumam?

Inna rzecz z tymi wszystkimi podciśnieniami. Nie wiem jak to jest w TSie dokładnie (dzisiaj sprawdzę) ale co ma ciśnienie skrzyni korbowej do ciśnienia paliwa?