Podłącz pod kompa i zobacz jaką temperaturę pokazuje gdy na wskaźniku masz te 100- 110 stopni to będziesz wiedział dokładnie co ją boli.
Podłącz pod kompa i zobacz jaką temperaturę pokazuje gdy na wskaźniku masz te 100- 110 stopni to będziesz wiedział dokładnie co ją boli.
moze po wymianie pompy nie masz dokladnie odpowietrzonego ukladu
dobra nie wiem co już jest (cały czas tak samo, przy deptaniu rośnie temp. w miescie/ w korkach jest ok) . Czujnik odpada (Alfa diagiem, demówką sprawdzałem). Pompka wymieniona czyli zostaje termostat (wątpie w to) lub chłodnica.
Mój mechanik mowi że to może być albo termostat albo objawy początku/końca uszczelki pod głowicą (shit)....
Jakieś jeszcze sugestie? pls help bo mnie już to rozwala.
A chłodnica jest gorąca czy "letnia" jak masz na blacie około 90*C? Może rzeczywiście termostat się zaciął...
PS Na jakim oleju śmigasz?
moim zdaniem to termostat, miałem tak kiedyś w astrze jak mi padł termostat, jechałem około 80-100km/h(90C), delikatnie depnąłem odrazu temperatura skakała wyżej pod czerwone pole
może głupie pytanie ale jak wygląda u Ciebie z płynem chłodniczym?
powiem Ci tak, u mnie w alfie też kiedyś miałem podobny problem ale przez to iż miałem niski poziom płynu chłodniczego, depnąłem temperatura skoczyła nawet pod na czerwone pole, zjechałem, zgasiłem odpalam i 90C, nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie bo wymianie płynu było glanca może kończy sie już chłodnica i ma dość;p
Massz chłodnicę do wymiany bo straciła już lamelki odprowadzające ciepło
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
albo porządne mycie/płukanie z zewnątrz chłodnicy, paprochy na niej mogą osłabiać wydajność cieplną.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Hehe, ja jak niechcący podczas mycia auta umyłem swoją 10-letnią chłodnicę karcherem to musiałem kupić nową. Stara nie wytrzymała presji
.
Faktycznie może być że to chłodnica, nawet oględziny z zewnątrz powinny dać pojęcie czy ma już 100 lat czy jeszcze się nadaje. Ja zamontowałem chińczyka za jakieś 300zł i jest super (z cenami oryginałów trochę powariowali, wolę co 3 lata wymieniać na chińczyka niż co 10 oryginała)..