Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: 156 2.5 V6 awaria, skrzynia, dyferencjał

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

co do uwalenia dyfra nie ma reguły - może to się stać w zasadzie wszędzie, polecam poczytać przypadki z alfaowner.
    ja Q2 zalałem olejem 75w90 - http://www.valvolinepolska.pl/pr,46,...ls_75w-90.html
    Q2 z prawdziwą szperą ma niewiele wspólnego, ale na ulicę zdaje egzamin.
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielawa - Ateny- Lublin
    Auto
    Kiedyś 156 3.0 V6 aktualnie 159 1.9 16v

Domyślnie

Na 99% nie mam Q2. Auto w zakretach po mocniejszyn wcisnieciu gazu lubi jechac prosto. Jak moge sprawdzic czy mam Q2?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Było już na forum w kilku tematach jak to sprawdzić.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Venomek
    Mieszka w
    Radzionków
    Auto
    AR 147 FL 1.9 JTD-M 16V 150KM +Q2 (188KM/405Nm)

Domyślnie

Cytat Napisał coxu Zobacz post
    co do uwalenia dyfra nie ma reguły - może to się stać w zasadzie wszędzie, polecam poczytać przypadki z alfaowner.
    Wiesz co, ja tylko raz w życiu załatwiłem dyferencjał i było to w 1999 roku w BMW E30 320i właśnie z dyfrem LSD - powody były dwa:
    1. Zły olej (wtedy byłem jeszcze mało ogarnięty i zalałem to zwykłym olejem przekładniowym, a nie takim do LSD,
    2. "Pałowałem" tą beemkę non-stop i to na biegach 1 - 3... każdy kiedyś był młody i głupi :/
    Także jestem przekonany, że jeśli masz właściwy i "świeży" olej w Q2 a do tego jeździsz "normalnie" to nie powinno być żadnego problemu.

No i o to mi chodzi - właściwy olej do dyfra LSD i po problemie. Ja leję tego Castrola bo jest najlepszy i stosują go praktycznie wszyscy których znam a którzy bawią się w KJSy i amatorskie sporty, a do tego jak na wstępie zaznaczyłem jeżdżę dość agresywnie i nie chcę oszczędzać na tego typu rzeczach, bo wiem z doświadczenia że nie warto

Q2 z prawdziwą szperą ma niewiele wspólnego, ale na ulicę zdaje egzamin.
    No i tu się absolutnie z Tobą nie zgodzę, ale prawdopodobnie wynika to z baaardzo szerokiego wachlarza pojęć ujętych w słowie "szpera".
    Żeby była jasność to ja dokładnie opiszę co rozumiem pod tym pojęciem, może wtedy się dogadamy

Dla mnie "szpera" to właśnie mechanizm z ograniczonym poślizgiem, lub jak to u nas nazywają ze zwiększonym tarciem. Każdy dyferencjał który w momencie uślizgu jednego koła przekazuje chociaż część napędu na drugie koło to dla mnie "szpera". Owszem, ilość przekazywanego momentu napędowego na to drugie koło jest mocno zróżnicowana, zazwyczaj jest tak:
    - dyferencjał z ograniczonym poślizgiem w zakresie 25-30% przekazywanego momentu - jest w autach cywilnych, montowany seryjnie. Z mojej wiedzy wynika że Q2 ma właśnie okolice 30%, w BMW E30 miałem dyfer 25%, a z tego co się orientuję nowsze beemki mają też około 30-35%.
    - dyferencjał z ograniczonym poślizgiem w zakresie 30-50% przekazywanego momentu - to już w sportach, raczej nie stosowane do seryjnych samochodów, z tego co się kiedyś orientowałem w Quaife możesz zamówić dyfer właśnie 50%, oczywiście koszty duże i zastosowanie raczej w sportach,
    - dyferencjał z pełną blokadą - stosowane w autach terenowych, gdzie w serii masz ograniczony poślizg zazwyczaj między 30% a 50%, z możliwością pełnego spięcia (UWAGA: do stosowania tylko w ciężkim terenie i na nieutwardzonej nawierzchni!!!)
    - dyferencjał zespawany na stałe, czyli 100% - tylko do driftu, koła masz spięte 1:1, także wystarczy, że dasz gazu w tył napędzie i skręcisz przednie koła i już "lecisz bokiem".

Dodatkowo jest kilka rozwiązań technicznych ograniczania poślizgu dyferencjału, ale najczęściej stosowane są rozwiązania:
    1. TorSen - stosowany w Audi i w naszym Q2
    2. Quaife - mają swoje własne, zastrzeżone patentami rozwiązanie
    Oczywiście jest jeszcze kilka innych rozwiązań, ale nie czuję się na tyle mocny w tym temacie, żeby Wam to wyjaśniać, dlatego dla chcących - wujek google i można się dokształcić.

Także jak sam widzisz, pod określeniem "szpera" kryje się tak wiele znaczeń, że każdy może myśleć o czym innym, ale absolutnie nie zgadzam się z określeniem że "Q2 ma niewiele wspólnego ze szperą", bo to nieprawda. Mechanizm różnicowy Q2 jak najbardziej jest "szperą" ale spiętą tylko (albo aż) na 30%. I zdecydowanie, na ulicę do cywilnego auta jak najbardziej zdaje egzamin Zdecydowanie polecam jeśli tylko ktoś ma środki i chęć do założenia Q2 w swojej belli

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez Venomek ; 12-10-2012 o 09:49
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 16V JTD-M Q2 (188KM/405Nm)
    ---------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...d_m_150km.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

Cytat Napisał Venomek Zobacz post
    Wiesz co, ja tylko raz w życiu załatwiłem dyferencjał i było to w 1999 roku w BMW E30 320i właśnie z dyfrem LSD - powody były dwa:
    1. Zły olej (wtedy byłem jeszcze mało ogarnięty i zalałem to zwykłym olejem przekładniowym, a nie takim do LSD,
    2. "Pałowałem" tą beemkę non-stop i to na biegach 1 - 3... każdy kiedyś był młody i głupi :/
    Także jestem przekonany, że jeśli masz właściwy i "świeży" olej w Q2 a do tego jeździsz "normalnie" to nie powinno być żadnego problemu.
    mi chodziło o zwykły dyfer montowany w Vkach.
    One są wyjątkowo słabe i lubią padać - z tego co się orientuje jest tutaj kilka osób, których ten problem dotknął.
    Q2 jest dużo wytrzymalsze i prawidłowo serwisowne( tak jak piszesz olej, wymiana na czas) jest nie do zaje.....

No i tu się absolutnie z Tobą nie zgodzę, ale prawdopodobnie wynika to z baaardzo szerokiego wachlarza pojęć ujętych w słowie "szpera".
    Żeby była jasność to ja dokładnie opiszę co rozumiem pod tym pojęciem, może wtedy się dogadamy

Dla mnie "szpera" to właśnie mechanizm z ograniczonym poślizgiem, lub jak to u nas nazywają ze zwiększonym tarciem. Każdy dyferencjał który w momencie uślizgu jednego koła przekazuje chociaż część napędu na drugie koło to dla mnie "szpera".
    no dla mnie prawdziwa szpera do płytki
    Ale jak piszesz Q2 to jak najbardziej LSD.

Także jak sam widzisz, pod określeniem "szpera" kryje się tak wiele znaczeń, że każdy może myśleć o czym innym, ale absolutnie nie zgadzam się z określeniem że "Q2 ma niewiele wspólnego ze szperą", bo to nieprawda. Mechanizm różnicowy Q2 jak najbardziej jest "szperą" ale spiętą tylko (albo aż) na 30%. I zdecydowanie, na ulicę do cywilnego auta jak najbardziej zdaje egzamin Zdecydowanie polecam jeśli tylko ktoś ma środki i chęć do założenia Q2 w swojej belli

Pzdr.
    ja również polecam Q2, szczególnie do ciężkich V6. Znacznie ograniczony jest wyjazd przodu przy dodawaniu gazu w winklach, chociaż wiadomo i tutaj można przesadzić.
    Dzięki Q2 możliwe jest powalczenie na mokrym, śliskim, bez tego moje GTA lubiła sobie wyjeżdżać w przysłowiowe buraki
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

One są wyjątkowo słabe i lubią padać - z tego co się orientuje jest tutaj kilka osób, których ten problem dotknął.
    Zaliczam się do tego grona od niedawna... Ale pewnie skończy się na wymianie skrzyni bo jeszcze synchronizator trójki był do wymiany po poprzednim właścicielu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

Ja również się zaliczam do takich którym padł mechanizm choć alfa nie była pałowana zbyt często. U mnie wymieniłem tylko mechanizm. Q2 można załoźyć bez wyciągania skrzyni biegów . Wystarczy zdemontować sanki.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sołtys Zobacz post
    Ja również się zaliczam do takich którym padł mechanizm choć alfa nie była pałowana zbyt często. U mnie wymieniłem tylko mechanizm. Q2 można załoźyć bez wyciągania skrzyni biegów . Wystarczy zdemontować sanki.
    Ale już synchronizatora nie da się zmienić

tdz77
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Venomek Zobacz post
    - dyfer Q2, czy założony seryjnie, czy dokupiony to ten sam element mechaniczny - nie ma rozróżnienia. Jednak jak ktoś chce mieć sprawne Q2 to proponuje nowe i zalać od razu porządnym olejem - używki najprawdopodobniej jeździły na zwykłym oleju przekładniowym i pewnie ledwo dyszą albo już dawno nie działają,
    Panowie - jak już zauważyliście, Q2 to Torsen, zwykła mechaniczna przekładnia ślimakowa. Jeśli nie jest rozwalona to musi działać dokładnie tak jak nowa - nie ma czegoś takiego jak zużywanie się i w związku z tym inna charakterystyka działania - tam nie ma elementów ciernych.
    Nie ma w związku z tym potrzeby stosowania olejów typu LS - z dodatkami do blokad płytkowych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

W ASO Bielsko dowiedziałem się że do Q2 stosuje się identyczny olej jak do skrzyni biegów bez Q2 czyli TUTELLA technyx 75w90. Takim tez zalałem oba auta.Potwierdzam zatem to o czym pisze tdz77.
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage