Jedź gdzieś na wulkanizację niech Ci kółka wyważą i sprawdzą śruby. Zapłacisz kilka dyszek (zależy jakie masz koła) i będziesz spokojnie jeździł.Tzn jak się jedzie 100km/h to samochód się trzęsie
Do czasu kiedy to problemem będzie na przykład podczas oględzin stanu technicznego pojazdu po jakiejś stłuczce. Wszystkie manuale warsztatowe jakie znam, a kilka przeczytałem dość dokładnie wręcz zabraniają smarowania śrub od kół w jakikolwiek sposób - notabene smar miedziowy ma jedynie za zadanie zwiększyć przewodność cieplną a nie ma aż tak wielkich właściwości smarnych, więc się do tego typu zastosowania nie nadaje. Od zawsze słyszę tą opinię i literatura fachowa zdaje się to potwierdzać za każdym razem.
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
W tym czasie miałem dwie i przy obydwu nie bylo żadnego problemu.
Raz ja sprawca, raz poszkodowany.
Wole co 5-6 tyś sprawdzić dociągnięcie śrub, niż ma się okazać, że śruba się zapiekła ... poz tym nie mogę słuchać jak ludzie zakręcają śruby na sucho że aż piszczy ...
Ja tam smarować będe dalej - kropka
147 powodów do zadowolenia
jutro jadę wyważyć koła mam nadzieję że to mi coś pomoże , jeśli nie to będzie trzeba zrobić pomiar bicia tarczy hamulcowej i piasty , dobrze myślę ? tylko nie mogę dojść dlaczego samochód przy 100 wpada w wibracje ...
Nad niczym się nie zastanawiaj, tylko zmierz rozmiar otworu centrującego w felgach, jesli nie pasuje - zakładaj pierścienie centrujące, a najlepiej felgi dedykowane na Twoją piaste tj 4x98 i 58.1mm otwór centrujący, mnie raz w ducato odpadło koło przez brak pierścienia cetrującego i naprawde, lepiej iść pieszo niż jechać takim autem.
Potem dopiero sprawź wyważenie.
Tak sobie myślę, że może koło źle przykręciłeś. Przykręcałeś śruby po przekątnej czy po kolei? No a z otworem centrującym to też ciekawa sprawa![]()
te felgi to chyba nie są na 4x98 były 4x100 i otwór centrujący też inny. Wydaje mi się że felga z bmw
Ze 164 trudno się wyleczyć
Czytajcie uważnie co było napisane wcześniej. Pierścienie centrujące są, rozstaw 4x100, śruby pływające, więc koła nie do alfy, ale zamontowane są tak jak trzeba.