Ja bym remontował, będziesz miał nówkę.
Ja bym remontował, będziesz miał nówkę.
Pierwsze co padło zrobiłem o nowy rozrząd i generalny remont głowic, 2sztuki, koszt 2400 coś koło tego, a po dwóch tygodniach wał stanoł , i koniec pieknej alfy, zgasła na światłach, ...
p.s. zeby mi nikt nie mówił ze o rozrząd nie dbałem, 2tygodnie po kupnie mi padł pasek od alternatora i wciagnelo w rozrzad ..
słuchaj jak zrobiłeś głowice tzn wymieniłeś uszczelniacze sprawdziłęś szczelność etc ... to w ogóle się nie zastanawaj tylko wyrywaj silnik tak czy tak musisz to zrobić i wyjmuj wał i zobacz co się stało czy panewa się przekręciła i złapało ją ... czy blok jest cały ? jeśli głowice ocalały nie było żadnej kolizji to ja bym wał dawał na szlif i robiłbym normalnie remont wtedy będziesz miał pewność że masz OK ...
Silniki V6 Busso są bardzo fajne rozpisywać bym się mógł na dwie strony ale mają jeden minus niewiele osób wie inne mając nawet tą wiedzę nie dowierzają ... ale generalnie są bardzo wrażliwe na olej na którym jeżdżą ... kupując używkę nigdy nie będziesz wiedzieć na czym to jeździło jaki jest stan panewek ile taki silnik jeszcze pojeździ ...
a jak zrobisz remont i zalejesz dobrym olejem to będziesz się cieszył z jazdy ponad 200tys km
nie jak każdy jedne są mniej inne bardziej a busso bardzo
zwykle jest tak że jak buduje się silnik to później dobiera się do niego olej o konkretnych właściwościach smarnych ...
w przypadku busso okazało się że na zwykłym oleju silnik spisuje się średnio przy obciążeniach i SELENIA opracowała właśnie do jednostek BUSSO olej SELENIA RACING w pełni syntetyczny olej 10W60 który ma doskonałą lepkość w wysokich temperaturach i wytrzymuje przeciążenia jakie powstają na styku panewek i ich przylgni z którymi współpracują.
Nawet instrukcja obsługi 166 podaje, że jeśli chcemy samochód używać przy zachowaniu sportowej charakterystyki jazdy to należy używać olejów SELENIA RACING
mało tego Włosi nie uznawali reklamacji w serwisach jak się silnik rozsypywał właśnie przy przekręcaniu panewki jeśli w książce serwisowej był wbity przy wymianie olej SELENIA 20K lub inny zamienny
to są rzeczy , smaczki których można się było dowiedzieć między innymi na szkoleniach serwisowych dla pracowników ASO alfy...
Czyli co, mam lać Selenia Racing 10W60 do mojego nawet jak ma nakulane 210kkm? Obecnie siedzi tam półsyntetyk i wszystko śmiga...
Jeśli już 10W60 to tylko na lato i polecałbym np. Valvoline Racing ze względu na wyższy wskaźnik lepkości przy niższej cenie. Samą dyskusję warto też przenieść do przeznaczonego do tego celu wątku![]()