Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Temat: [156] dziwne zachowania układu chłodzenia w TS

dominik.m
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kapalek
    szkoda że na tym forum nie ma punktów za "pomógł"
    Ale jest przycisk "piwo" :mrgreen:

Kolega selisu odnosi się do sytuacji z przed wymiany termostatu, i oddala sprawę niedrożnej chłodnicy. Jednak niekoniecznie musi tak być. Powodem niedogrzewania silnika mógł być łącznie termostat i sama chłodnica, więc wymiana jednego uszkodzonego elementu nie przyniosła oczekiwanej poprawy, a jedynie inaczej objawiającą się usterkę.

Tak jak Ci inni radzą pokombinuj jeszcze z odpowietrzeniem. Jeśli nie pomoże, szukaj przyczyny, leżącej być może w chłodnicy.

Pzdr./Dominik

selius
    Gość

Domyślnie

Tak odkrec ten korek na chlodnicy zeby nie lecial plyn ale zeby byl lekko odkrecony i pojezdzij tak ze dwa dni, albo sprobuj tego sposobu co pisalem wyzej z tym najazdem tez pomaga.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

dominik.m i nadal tak jeździsz czy problem rozwiązałeś?
    jeszcze co do odpowietrzenia:
    rozumiem, ze by uklad był odpowietrzony dobrze to musze poczekac az z tego koreczka przestanie się sączyc płyn po całkowitym odkręceniu tak? i to co sie wyłao włać do zbiorniczka wyrównawczego? później zakręcić tak by sie nie sączyło ale żeby nie był odkręcony i pojeździć te dwa dni?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jak będziesz czekał aż płyn się przestanie sączyc to zapowietrzysz układ...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

dominik.m
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kapalek
    dominik.m i nadal tak jeździsz czy problem rozwiązałeś?
    Ja nie miałem takiego problemu.
    Mam inny problem, i w ogóle nie jeżdżę .

Pzdr./Dominik

selius
    Gość

Domyślnie

kapalek - odrotnie tak jak mowisz zawsze bedzie lecial Ci plyn z tego korka na chlodnicy jesli go odkrecisz, oczywiscie jesli masz plyn w ukladzie Odkreca sie go po to aby zeszlo powietrze i zostala tylko sama woda w ukladzie to jest tak samo jak w grzejnikach w domu Ten plyn co Ci wyleci prze korek mozesz wlac do zbiorniczka wyrownawczego tylko zeby byl czysty.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

przejeździłem ze 20 km z tym poluzowanym korkiem i własciwie zmian nie ma. cały czas są wahania temperatury w trasie pomiedzy tak 75 a 87 na zegarze a w miesice korkach podchodzi ponad 90 i spada do ok 85 i atk w kółko.

starnaw
    Gość

Domyślnie

no hej ja mam dokładnie to samo wymieniłem termostat chłodnice odpowietrzyłem jak chłopaki pisali i nadal jest tak samo..... i wiesz co tak jeżdże .... jak jade na luzie to troche spada temp... a jak na biego to mam 88-89' ale nie wiem co to może być i tak jeżdze. układ szczelny odpowietrzony uszczelki nawet pod głowicą i cały komplet wymieniłem i mam to samo nie przejmuj sie tym .... ja czekam az sie samo to ureguluje...)))) a dopóki nic mi sie nie dzieje to jezdze....

starnaw
    Gość

Domyślnie

dodam że termostat kupiony w serwisie alfy chłodnica kupiona w serwisie alfy... wiatrak sie włąca na pierwszym biegu jak sie zagrzeje i tak w kólko nie mam ciągle temp 89-90' i to mnie troche wkurza ale po otwarciu termostatu spadnie do 75' i za chwile jak na biegu jade to mam 88' a na luzie 75 itp.... masakra... może tak musi być i już..... ale pociesz sie bo nie jesteś sam)))) pzdr

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

masz termostat oryginalny AR?
    dzis było cieplej i wtedy jakby amplituda wahań sie zmniejsza ale minimalnie. u mnie czy na biegu czy luzie temp sie waha identycznie. widac wyraźnie otwarcie i zamknięcie termostatu. rzeczywiste wahania pewnie sa mniejsze biorąc pdo uwage dokładność wskaźnika (im bliżej 90 tym dokładniej ale jak pokazuje 70 to ponoc jest wiecej o kilka stopni czyli właściwe temp jest ok poza wkurzajcą wskażówką.)
    mmnie niepokoi tylko fakt ze na postoju przed otwarciem duzego obiegu, temp wzrsta na tyle wysoko ze sie wentyltor włącza, w korkach jest podobnie. u ciebie tez tak jest? sprawdź